Kněz, který předem odpustil svému vrahu

1.2.2017 

“Netrestejte smrtí toho, kdo bude vinen mou vraždou”, napsal v roce 1995 otec René Wayne Robert, o jehož násilném úmrtí ve státě Georgia jsme informovali vloni v dubnu. Vrahem byl mladý muž s psychickými problémy – jeden z mnoha, kterým zavražděný kněz pomáhal ve své pastorační práci. Otci Robertovi bylo padesát let, když sepsal a notářsky ověřil závěť, kterou sám nazval “Deklarací za život”.

“Žádám, aby člověk, který bude shledán vinným zločinem mé vraždy, nebyl odsouzen k smrti, jakkoli bude jeho zločin krutý a jakkoli při něm budu trpět”, stojí v prohlášení původně františkánského řeholníka, který byl později včleněn do diecéze S. Augustine, aniž by se kdy zřekl slibu chudoby. Tři biskupové a 7 400 věřících zmíněné diecéze nyní podepsali petici, ve které žádají, aby byla respektována poslední vůle otce Roberta.

Za vraždu jedenasedmdesátiletého kněze byl obviněn Steve Murray, který při vyšetřování řekl, že trpí duševní poruchou a ztratil kontrolu. Požádal otce Roberta, aby jej svezl autem, a potom jej zastřelil. Osmadvacetiletý muž nyní čeká na výkon trestu smrti, ke kterému stát Georgia v minulém desetiletí přistoupil už 33krát. Jeden z diecézních biskupů prohlásil, že Murray zasluhuje trest, avšak nejvyšším rozsudkem by jen pokračoval začarovaný kruh násilí. Petice byla včera předána oblastnímu prokurátorovi, který se ale nevyjádřil k dalším rozhodnutím soudu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.