Papež: Nejsme šťastní, pokud nejsme obrácení

29.1.2017 

Pravidelnou promluvu papeže před polední mariánskou modlitbou Anděl Páně si dnes přišlo vyslechnout asi 25 tisíc lidí. Petrův nástupce podal exegezi evangelia z dnešní 4. neděle liturgického mezidobí (srov. Mt 5,1-12a), které podává Ježíšova blahoslavenství. Nejprve komentoval všechna blahoslavenství obecně a řekl: „Ježíš ve svém kázání sleduje zvláštní cestu, začíná od termínu „blahoslavení“, tedy šťastní, pak ukazuje podmínění našeho štěstí a uzavírá příslibem. Cíl blahoslavenství, tedy štěstí nespočívá v požadavku tohoto podmínění, např. být „chudí v duchu“, „plačící“, „lačnící po spravedlnosti“, „pronásledovaní“..., nýbrž v následném příslíbení, přijatém s vírou jako Boží dar. Vychází se ze stavu nesnáze do otevřenosti vůči Božímu obdarování, aby se vstoupilo do nového světa, do Ježíšem zvěstovaného „království“. Není to nějaký automatický mechanismus, nýbrž cesta životem v následování Pána, takže se nesnáze a soužení ukazují v nové perspektivě, zakoušené podle probíhajícího obrácení. Nejsme šťastní, pokud nejsme obrácení, schopní doceňovat a žít Boží obdarování.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež zmínil na dnešek připadající Světový den boje proti malomocenství:

Tato nemoc, třebaže na ústupu, je stále ještě jednou z nejobávanějších a postihuje ty nejchudší a marginalizované lidi. Je důležité bojovat proti této chorobě, ale také proti diskriminacím, které vyvolává. Povzbuzuji ty, kdo poskytují pomoc a pomáhají k sociálnímu začlenění těm, kdo jsou postiženi Hansenovou nemocí a které ujišťujeme svojí modlitbou.

Svatý otec pak mimo jiné vyjádřil znovu svoji blízkost obyvatelům střední Itálie postižených zemětřesením a nyní také nepřízní zimního počasí.

Kéž těmto našim bratřím a sestrám nechybí stálá institucionální podpora i obyčejná solidarita. A prosím, aby na ni v důsledku různých forem byrokracie nebyli nuceni čekat a dále strádat!

Dodal papež spatra a obrátil pak pozornost k dětem z italské Katolické akce, které přišly na Svatopetrské náměstí, kam se každodoročně o čtvrté neděli v mezidobí vydávají v rámci tzv. Karavany míru. Jejich delegace se spolu s papežem objevila v okně třetího patra apoštolského paláce, odkud děti pronesly svoji výzvu k míru a vypustily nafukovací balónky jako symboly pokoje.

Letos jste přišli v doprovodu s kardinálem vikářem na závěr Karavany míru, jejíž letošní motto zní »Obestřeni pokojem«. Hezký slogan! Díky za vaši účast a vaše velkodušně nasazení při vytváření mírumilovné společnosti!

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.