Papež: rozhodování o nenarozeném dítěti nelze ztotožňovat s právem na vlastní tělo

28.1.2017 

Svou vřelou podporu vyjádřil papež František Pochodu pro život, který včera proběhl ve Washingtonu za účasti tisíců lidí (foto). Akce proběhla v den, na který připadá výročí legalizace potratu nejvyšším soudem v roce 1973.

V poselství podepsaném kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem a adresovaném apoštolskému nunciovi ve Spojených státech, arcibiskupu Christophovi Pierrovi, papež říká: „Hodnota lidského života je natolik veliká a právo na život nevinného dítěte, jež roste v matčině lůně, je natolik nezcizitelné, že není možné žádným způsobem považovat za právo na vlastní tělo možnost rozhodovat o tomto životě, který má finalitu sám v sobě a nemůže být v žádném případě předmětem nadvlády jiné lidské bytosti“.
Papež vyjadřuje naději, že tato událost, „při níž mnoho amerických občanů manifestuje ve prospěch našich bezbranných bratří a sester, přispěje k mobilizaci svědomí na obranu práva na život a k zavedení účinných opatření, zajišťujících jeho náležitou právní ochranu.“

Washingtonského Pochodu pro život se zúčastnil americký viceprezident Mike Pence a prostřednictvím tweetu vyslovil plnou podporu manifestantům také prezident Trump.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.