Podstata biskupské služby? Připomínat Kristovu blízkost i v nejtěžším utrpení

27.1.2017 

Včera odpoledne zemřel po dlouhé a neléčitelné nemoci (amyotrofické laterální skleróze) kněz římské diecéze, o. Giuseppe Berardino (foto), kterého papež František navštívil v neděli 15. ledna. Jak připomíná kaplan farnosti Panny Marie v Setteville, o. Francesco Zanoni, svou nemoc přijímal ve víře a vyrovnanosti.

“Setkání se Svatým otcem skutečně zpečetilo jeho dvouleté utrpení. Byl to Pánův dar, milost a slavnost pro nás všechny, ale nejvíce pro dona Giuseppeho. Svatý otec se sklonil k jeho lůžku a zašeptal mu do ucha: „Giuseppe, jsem tvůj biskup. Přišel jsem ti říci, že Pán je ti blízko, velmi blízko.“ Potom ho pohladil a udělil mu svátost pomazání nemocných – kratší formou obřadu, ale hluboce prožívanou. Pro nás všechny přítomné to byla mimořádná, obrovská pocta. To nejdůležitější z návštěvy Svatého otce byl jeho silný otcovský vztah, který projevil vůči otci Giuseppemu. Vystihl podstatu biskupské služby – tedy upomínat nás na to, že Kristus nám neustále stojí nablízku, a to i v nejtěžších křížích.“

U lůžka nemocného kněze, upoutaného po dva roky do naprosté nehybnosti, se děly mnohé zázraky – smíření, odpuštění, přijetí těžkých životních zkoušek, potvrzuje o. Zanoni. Farnost římské diecéze se rozloučí se svým pastýřem při pohřebních obřadech v sobotu 28. ledna dopoledne.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.