Prezident Trump zastavil státní podporu potratového průmyslu v zahraničí

24.1.2017 

Jedno z prvních podepsaných nařízení Donalda J. Trumpa zakazuje financování neziskových organizací, které propagují v cizích zemích potraty. Vrací se tak k opatření známému jako Mexico City Policy, které v roce 1984 poprvé zavedl Ronald Reagan.

Prezidentovo rozhodnutí vítá kardinál Timothy Dolan, předseda Pro-life výboru amerického episkopátu. „Je to vítaný krok k obnově a posílení důležitých federálních politik, které respektují nejzákladnější z lidských práv, totiž právo na život, a odráží dlouhodobou a oboustrannou shodu, co se týče nucení Američanů k účasti na násilném aktu potratu,“ prohlásil newyorský arcibiskup. Jak se vyjádřil poslanec amerického kongresu a spolupředseda jeho pro-life frakce, Chris Smith, odkloněním peněz daňových poplatníků z mezinárodního potratového průmyslu, se nový americký prezident postavil za ochranu života nenarozených dětí a jejich matek.

Průzkumy veřejného mínění z posledních let opakovaně ukázaly, že Američané nechtějí, aby se z jejich daní financovaly potraty. „Zastavení dotací pro cizí skupiny propagující potraty je prvním silným krokem k tomu, aby se totéž stalo také v domácím prostoru,“ komentoval rozhodnutí P. Frank Pavone, předseda organizace Kněží pro život (Priests for Life).

Dodejme, že Mexico City Policy, nazvaná podle místa konání Mezinárodní konference Spojených národů o populaci v roce 1984, se stala ve Spojených státech předmětem politické hry. Pravidelně byla totiž rušena prezidenty z řad demokratů a naopak zaváděna republikánskými prezidenty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.