Pařížský Pochod pro život

23.1.2017 

Pařížský pochod pro život se rok od roku mění. Stále více mládne – konstatují francouzská média po včerejší demonstraci. Zúčastnilo se jí 50 tisíc lidí. Byl to už jedenáctý Pochod pro život v Paříži. V minulém roce se neuskutečnil z bezpečnostních důvodů.

Organizátoři Pochodu potvrzují přirozenou výměnu generací, jak mezi účastníky akce, tak i v podobě nových organizací, které ji začínají podporovat. „Napomáhají tomu už jen demografická fakta. Prostředí pro-life má zkrátka více dětí než přívrženci potratů“ – zdůrazňuje Jean-Marie Le Méné, předseda Nadace Jérôme-Lejeune. Oživení letošního pochodu se pojí také s úspěchem velkých demonstrací na obranu rodiny Manif pour tous, které před dvěma lety shromáždily v Paříži milionové zástupy.

Kontext včerejšího Pochodu pro život byl mimořádný vzhledem k návrhu restriktivního zákona, o kterém bude tento týden hlasovat parlament. Pod trestem dvouletého vězení a vysoké pokuty zakazuje zveřejňovat na internetu obsahy, které by mohly ženu odrazovat od interrupce. Zvláštní pozdrav účastníkům Pochodu zaslal prostřednictvím apoštolského nuncia ve Francii také papež František. Ujistil při té příležitosti, že církev nesmí rezignovat na obranu života.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.