O Kristově kněžství ve mši

23.1.2017 

O třech etapách kněžství Krista, který obětoval sám sebe na odpuštění hříchů, přimlouvá se nyní za nás u Otce a vrátí se, aby nás vzal k Sobě - kázal papež při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Varoval přitom před neodpustitelným hříchem, kterým je rouhání proti Duchu svatému.

Papež František si dnes vzal za podnět čtení z listu Židům (9, 15.24-28), které mluví o Kristově kněžství jakožto prostřednictví nové smlouvy mezi Bohem a lidem. Je to podivuhodná věc, kterou učinil Hospodin, jak to opěvuje responsoriální Žalm (98, 1.2-3ab.3cd-4.5-6).

„Kristovo kněžství má tři momenty,“ komentoval papež obsah liturgického čtení. „Prvním je Vykoupení. Na rozdíl od velekněze Staré smlouvy, který »vcházel do velesvatyně rok co rok s cizí krví«, Kristus obětoval na odpuštění hříchů jednou provždy sám sebe. Tímto divem nás přivedl k Otci a obnovil harmonii stvoření. Druhým divem - pokračoval papež – je Jeho přímluva za nás u Boha. Zatímco my se modlíme zde, On se »teď stará o naše záležitosti«, o každého z nás. Je živ a přimlouvá se u Otce, aby nezanikla naše víra. Častokrát se po nás kněžích chce - dodal papež - abychom se modlili, protože, jak víme, modlitba kněze má zvláštní sílu právě v mešní oběti. Třetím divem bude Kristův návrat. Tehdy se objeví ne proto, aby na sebe vzal naše hříchy, ale aby nastolil definitivní království tím, že nás všechny vezme k Otci.“

Existuje tento trojí div, Ježíšovo kněžství ve třech etapách. V první odpouští hříchy jednou provždy, v druhé se za nás přimlouvá a v té další se vrátí. Proti tomu však stojí neodpustitelné rouhání. Je tvrdé slyšet Ježíše říkat tyto věci, ale říká je a když je říká, jsou pravdivé. Vpravdě vám pravím: Všechno bude lidským synům odpuštěno – a my víme, že Pán odpouští všechno, pokud mu trochu otevřeme srdce. Všechno – hříchy i všechna rouhání budou odpuštěna – avšak kdo by se rouhal proti Duchu svatému, tomu nebude odpuštěno navěky.

Tuto myšlenku pak papež vysvětlil poukazem na Ježíšovo kněžské pomazání vykonané Duchem svatým v lůně Panny Marie. Také kněží – dodal - jsou pomazáni olejem při kněžském svěcení.

Také Ježíš jako velekněz obdržel pomazání. A co bylo tím prvním pomazáním? Mariino tělo a působení Ducha svatého. A kdo se tomu rouhá, rouhá se základu Boží lásky, kterým je vykoupení, znovu stvoření; rouhá se Kristově kněžství. Někdo může říci: »Copak je Pán tak zlý, že neodpustí?« - Nikoli! Pán odpouští všechno! Kdo však říká takové věci, je uzavřen odpuštění. Nechce, aby mu bylo odpuštěno. Nenechá si odpustit. Toto je na rouhání proti Duchu svatému to ohavné: nenechat si odpustit, popírat Ježíšovo kněžské pomazání, které vykonal Duch svatý.

V závěru pak papež shrnul, jak se zmíněný trojí moment Ježíšova kněžství odráží v eucharistické liturgii.

Dnes nám prospěje, budeme-li při mši přemýšlet o tom, že tady na oltáři se koná živá památka prvního momentu Ježíšova kněžství, protože Pán se zpřítomňuje, když nabízí svůj život za nás. A je to živá památka i druhého momentu Jeho kněžství, protože Ježíš se zde bude přimlouvat. Při této mši – jak bude řečeno po modlitbě Otče náš – je také onen třetí moment Ježíšova kněžství, tedy Jeho návrat a naše naděje na oslavení. Mysleme při této mši na tyto krásné věci. A prosme Pána o milost, aby se naše srdce nikdy neuzavřelo tomuto divu, této velkolepé štědrosti.

Končil papež František ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.