Křesťané se mají vymanit ze světských pošetilostí

20.1.2017 

Papež František v ranním kázání vyzval k překonání egoistické mentality učitelů Zákona, která se vyznačuje trvalým odsuzováním. Svatý otec si vzal podnět z dnešního prvního čtení z listu Židům (Žid 8,6-13), aby zdůraznil, že nová smlouva, kterou s námi Bůh uzavírá v Ježíši Kristu, obnovuje naše srdce a mění smýšlení.

Bůh totiž činí věci nové od samého základu, a nikoli jen na pohled, zdůraznil Petrův nástupce s poukazem na obnovu celého stvoření v Ježíši Kristu. Tato nová smlouva má určité rysy, poznamenal papež. Prvním je skutečnost, že nepůsobí pouze zvnějšku, nýbrž proniká srdcem a mění mentalitu. Nová smlouva s sebou nese změnu smýšlení, srdce, vnímání a konání. Nastoluje jiný pohled na věc. Papež František uvedl příklad uměleckého díla, na které může architekt pohlížet chladně, závistivě anebo radostně a shovívavě.

”Nová smlouva proměňuje naše srdce a mysl, skrze které pak nahlížíme Pánův zákon. Pomysleme na učitele Zákona, kteří Ježíše pronásledovali. Vykonávali vše, co jim zákon předepisoval, měli v rukou právo a vše další. Jejich mentalita však byla Bohu vzdálena. Smýšleli sobecky, zaměřovali se sami na sebe, soudili srdcem, a to neustále. Nová smlouva mění naše srdce i mysl, nastává změna mentality.”

Pán však jde dál a ujišťuje nás, že nám odpustí naše nepravosti a nevzpomene si na naše hříchy. Někdy si v myšlenkách s Pánem trochu zažertuji, komentoval papež, a říkám Mu, že nemá dobrou paměť. Bůh má pro nás slabost, a proto odpouští a zapomíná.

”Zapomíná, protože odpouští. Když vidí litující srdce, odpouští a zapomíná. “Jejich nepravosti jim odpustím a na jejich hříchy už nevzpomenu”. Pro nás to však znamená výzvu, abychom už Pánu své hříchy nepřipomínali, tedy nehřešili. “Tys mi odpustil a zapomenul, a já proto mám…změnit život”. Nová smlouva mne obnovuje a nutí ke změně života – nejenom k proměně srdce a smýšlení, nýbrž ke změně celého života. Máme žít bez hříchu, vzdáleni hříchu. Takto Pán tvoří věci nové a všechny nás obnovuje.”

Třetím rysem nové smlouvy, pokračoval Svatý otec, je změna příslušnosti. Náležíme Bohu a neexistují pro nás jiní, pošetilí bohové. Změna mentality tedy obnáší změnu srdce, života a přináležitosti, shrnul papež. Příslušíme k novému stvoření, které Bůh tvoří s větší nádherou než první. Prosme Pána, abychom věrně kráčeli v této nové smlouvě, zněla závěrečná prosba papeže Františka.

”Pečetí této smlouvy a Boží věrnosti má být naše věrnost práci, kterou Pán vynakládá, aby změnil naši mentalitu a srdce. Proroci hlásali: Pán promění vaše kamenná srdce na srdce z masa. Proto je třeba změnit srdce i život, nehřešit a svými dnešními hříchy nepřipomínat Pánu to, co už zapomenul, a změnit příslušnost – nenáležet světskosti, duchu světa a jeho pošetilostem, nýbrž pouze Pánu.”

Zakončil Svatý otec dnešní ranní homilii v kapli Domu sv. Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.