František poděkoval pasionistům za relikvii sv. Marie Goretti

13.1.2017 

Odpouštím mu a chci, aby byl se mnou v ráji,“ to jsou slova sv. Marie Goretti, která vyslovila před smrtí s myšlenkou na svého vraha – připomíná papež v listu adresovaném otcům pasionistům z italského Nettuna. V tomto městě jižně od Říma zemřela v roce 1902 tato ještě ani ne dvanáctiletá dívka, na niž nožem zaútočil její mladý soused po nepodařeném pokusu o znásilnění. Její tělo spočívá v tamním chrámu, který spravují otcové pasionisté. Rektor kostela, o. Antonio Coppola, věnoval Františkovi při soukromé audienci ve Vatikánu (13. prosince) relikvie této mladé mučednice.

V poděkování za tento dar papež zdůrazňuje, že citovaná slova odpuštění vlastnímu vrahovi učinila z Marie Goretti „světici – a to velikou“. Byla „plodem jejího prostého a chudého života“, v němž starostlivě hleděla na „slabosti a obtíže každého z bratří, aby pro ně získala spásu“, píše František. Marie Goretti tak byla pravým svědkem milosrdenství, které „má podstatný význam a přivádí nás k samému jádru evangelia,“ zdůrazňuje Svatý otec. A dodává: „Mít blízko sebe neustálou připomínku sv. Marie Goretti, mi přináší velký užitek“.

Po obdržení papežského listu pasionisté z Nettuna vyjádřili naději, že Svatý otec poutní místo mladé mučednice čistoty osobně navštíví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.