František mladým: církev chce znát vaše pochybnosti i kritiku

13.1.2017 

„Církev se chce zaposlouchat do vašeho hlasu, do vašeho vnímání věcí a víry. Ba co více, chce znát vaše pochybnosti a vaši kritiku. Kéž vaše volání hlasitě zazní, kéž se rozeznívá ve vašich společenstvích a dolehne k pastýřům“ – píše papež František v listu, který adresoval mladým lidem u příležitosti příští biskupské synody, naplánované na říjen 2018, která se bude věnovat právě mladé generaci.

Osnovou papežského listu jsou slova, s nimiž se Bůh obrátil k Abrahámovi: „Vyjdi ze své země, ze svého rodiště a z domu svého otce do země, kterou ti ukážu“ (Gen 12,1). František ujišťuje, že stejnou výzvu adresuje Pán Bůh také dnes mladým lidem, aby vyšli k neznámé budoucnosti. Papež nicméně varuje, že toto „vyjití“ není útěkem ze světa, nýbrž zanecháním všeho, aby mohli dojít do nové země. „Čím jiným je pro nás dnes tato nová země, ne-li spravedlivější a bratrštější společností, po které hluboce toužíte a kterou chcete budovat až po světové periferie“ – čteme v listu mladým. Papež si všímá, že dnes nabývá slovo „vyjdi“ také jiného významu, pojí se s nespravedlností a válkou, kvůli nimž je mnoho mladých nuceno utíkat ze svých rodných končin.

Svatý otec připomíná také scénu povolání prvních apoštolů. Vyjadřuje přesvědčení, že také v naší době se v srdcích mladých lidí rozeznívá hlas povolání. Povzbuzuje je proto, aby za pomoci zkušených průvodců vstoupili na cestu rozlišování plánů, jaké má Bůh s jejich životem.

František se odvolává také na Světové setkání mládeže v Krakově, kde mu mladí chórem odpovídali, že změny možné jsou. „Toto volání se rodí ve vašem srdci, které neakceptuje nespravedlnosti a nemůže se podřídit kultuře odpisu a globalizaci lhostejnosti. Zaposlouchejte se v toto volání, které vychází z vašeho nitra,“ píše papež František v listu mladým.

PLNÉ ZNĚNÍ papežova dopisu je ZDE.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.