Představen přípravný dokument příští biskupské synody

13.1.2017 

V tiskovém středisku Svatého stolce byl dnes prezentován přípravný dokument XV. řádného zasedání biskupské synody, které se bude v říjnu příštího roku věnovat mladým lidem, jejich víře a rozlišování povolání. Generální sekretář biskupské synody, kard. Lorenzo Baldisseri zároveň oznámil, že papež František v této souvislosti adresoval mladým lidem dopis, ve kterém je seznamuje s přípravou synodního shromáždění.

“Svatý otec mladé lidi vyzývá, aby se aktivně účastnili na jeho přípravě, protože synoda tu je pro ně a celá církev naslouchá jejich hlasu, pocitům a víře, ale také jejich pochybnostem a kritikám. Papež mladé lidi vyzývá, aby po Abrahamově vzoru vyšli do nové země, tvořené spravedlivější a bratrštější společností. (…) Vybízí je k odvážným rozhodnutím a nezapomíná na ty z nich, kteří museli uprchnout ze své rodné země v důsledku zvůle, nespravedlnosti a válek. Papež František mladé lidi podněcuje, aby nastoupili cestu rozlišování a objevili, jaký plán má Bůh s jejich životem. A svěřuje je Marii z Nazareta, mladé dívce, na kterou Bůh pohlédl svým láskyplným zrakem.“

Petrův nástupce svým listem mladé lidi povzbuzuje také ve chvíli, kdy – stejně jako prorok Jeremiáš – mohou zakusit obavy ze své nezkušenosti a zve je k následování Boha i za cenu rizika. Jak na tiskové konferenci poznamenal podsekretář biskupské synody, mons. Fabio Fabene, naslouchání mladým lidem je součástí ryzí tradice církve.

“Jak papež v dopise mladým lidem připomíná, sv. Benedikt ve své řeholi vyzývá opaty, aby se před jakýmkoli důležitým rozhodnutím poradili také s mladými mnichy, protože častokrát právě tomu nejmladšímu Pán zjevuje to nejlepší řešení. (…) V této perspektivě generální sekretariát synody připravil internetové stránky, aby se mladých lidí dotazoval na jejich očekávání a život. Otázky se budou týkat všech mladých lidí, protože, jak stojí v přípravném dokumentu synody, Boží plán se vztahuje na všechny mladé muže a ženy naší doby a všichni bez výjimky mají právo na doprovázení.“

Synoda se obrací k mladým lidem ve věku od 16 do 29 let. Její přípravný dokument, který byl dnes rozeslán biskupským konferencím, se člení do tří částí – statistické, teologické a pastorační. Doprovází jej dotazník, který jako novinku zavádí doplňující trojici otázek zaměřených na kontext daného světadílu. Evropští biskupové a řeholní představení se mají vyjádřit k tomu, jak vedou mladé lidi k docenění křesťanských kořenů svého světadílu, jak se jim daří měnit jejich protest v konstruktivní spolupráci a jak pěstují mezigenerační vztahy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.