Ordinář katolické arcidiecéze v Moskvě o vztazích s ruským pravoslavím

12.1.2017 

Kdy přijde čas na papežovu návštěvu v hlavním městě Ruska a nebo na návštěvu moskevského patriarchy v Římě? Na tuto otázku odpovídá ordinář katolické arcidiecéze Matky Boží v Moskvě v rozhovoru pro italskou katolickou agenturu SIR: „Nevím, jak dlouho bude ještě třeba čekat, ale domnívám se, že v současné chvíli už to není problém“. Arcibiskup Paolo Pezzi (foto) se účastnil Evropského katolicko-pravoslavného fóra, které dnes skončilo v Paříži.

Moskevský katolický metropolita má zato, že po loňském setkání Františka s Kirillem na Kubě, není už papežská cesta do Ruska čímsi nemyslitelným. Zaznamenává po ní větší touhu po vzájemném poznání a z toho plynoucí častější příležitosti k setkáním a spolupráci. Ekumenické vztahy jsou podle něj v této chvíli „dobré, konstruktivní a příznivé“, ačkoli v některých kruzích lze ještě narazit na odpor, a najdeme města, jejichž pravoslavní biskupové si spolupráci nepřejí:

„Pokud však jde o centrálnější rovinu, musím říci, že mé osobní vztahy s patriarchou a metropolitou Hilarionem jsou dobré a srdečné. Z teologického hlediska jsou tu různé komise vedoucí dialog. Myslím si nicméně, že je zapotřebí času a ke skutečnému teologickému porozumění dojde až nakonec. Rozdílů je totiž ve skutečnosti velmi málo a obvykle se v těchto případech zveličují, aby bylo o čem mluvit“ – říká arcibiskup Pezzi. Z pastoračního hlediska spatřuje katolický ordinář ruského hlavního města určité úspěchy. Jmenuje například činnost kulturního centra v Moskvě, podporovaného jak katolíky tak pravoslavnými, nebo společné charitativní akce. Do budoucna vidí nejnaléhavější úkol v oblasti obrany života a rodiny. Musíme usilovat o společnou pastoraci rodin, zvláště proto, že v Rusku je mnoho smíšených manželství, a také o společnou organizaci dne mládeže – říká arcibiskup Pezzi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.