Statistiky Kongregace pro svatořečení

11.1.2017 

V uplynulém roce slavila církev 10 kanonizací a 14 beatifikací. Kanonizovaní světci náleží do osmi států: Albánie, Argentiny, Francie, Itálie, Polska, Mexika, Španělska a Švédska. Souhrnné údaje představil kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení, v úvodu Studijního dne tohoto úřadu Svatého stolce, který probíhal v pondělí 9. ledna na Papežské urbaniánské univerzitě.

Mezi desítkou nových světců je jeden biskup (Manuel González García) a čtyři kněží (Gabriel Brochero, Jan Papczyński, Lodovico Pavoni, Alfonso Maria Fusco), z toho tři jsou zakladateli řeholních kongregací. Knězem byl rovněž francouzský mučedník Salomon Leclercq.
. Zakladatelkami kongregací byly také Matka Tereza z Kalkaty a Švédka Elizabeth Hesselblad. Třetí řeholnicí byla karmelitánská mystička Alžběta od Nejsvětější Trojice. Jediným kanonizovaným laikem byl mladičký mexický mučedník José Sánchez del Río.

Čtrnáct beatifikací se slavilo v sedmi státech: v Albánii, Argentině, Francii, Německu, Itálii, Kazachstánu a Laosu. Mezi novými blahoslavenými je 79 mučedníků a sedm vyznavačů. Ve své přednášce nazvané „Svatost a její náročná církevní procedura“, kardinál Amato zdůraznil, že všechny kanonizace a beatifikace jsou „plodem dlouhé, detailní a náročné práce postulátorů v úzké spolupráci s Kongregací pro svatořečení“. Připomněl, že základem této práce jsou tzv. Positiones, totiž obšírná dokumentace o ctnostech, mučednictví a zázracích. Za uplynulé desetiletí, tedy v letech 2006-2016 jich bylo Kongregaci předáno celkem 351, mezi nimi také dossier z České republiky, jde o beatifikační kauzu sestry Vojtěchy Hasmandové (1914-1988) z kongregace sv. Karla Boromejského, jejíž heroické ctnosti uznal před dvěma lety papež František (6. prosince 2014).

Do tohoto počtu je zahrnuta rovněž dokumentace k vyhlášení tří nových Učitelů církve, totiž Jana z Ávily v roce 2010, Hildegardy z Bingen v roce 2012 a Řehoře z Nareku v roce 2014.

Jak uzavřel kardinál Amato, za těmito „suchými statistikami“ se skrývá, jako čistá voda oázy uprostřed pouště, mocná, hojná a životná míza svatosti, která vniká do světa, aby ho zúrodnila dobrem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.