Poznat, adorovat a následovat Ježíše

9.1.2017 

Křesťanský život je jednoduchý, nevyžaduje podivné či obtížné věci, stačí klást Ježíše do středu svého vlastního každodenního rozhodování – kázal papež František při ranní mši svaté. Dneškem počínaje tak začíná po vánoční přestávce obvyklý provoz bohoslužeb s účastí lidu v kapli Domu sv. Marty.

„Včerejším svátkem Křtu Páně začalo nové liturgické období, ale centrem křesťanského života – podotkl papež v úvodu své homilie – zůstává stále Ježíš, první a poslední Slovo Otcovo, Pán veškerenstva, Spasitel světa. Není jiný, je jediný.“

To je střed našeho života: Ježíš Kristus, který se zjevuje, ukazuje se nám a my jsme zváni Jej poznat a uznat v nejrůznějších životních okolnostech. Někdo možná řekne: »Znám život jednoho světce či světice, kteří byli velcí a měli zjevení...« To je dobré, svatí jsou svatí! Ne všechna zjevení jsou však pravá a svatí jsou důležití, ale středem je Ježíš Kristus. Bez Ježíše Krista by neexistovali svatí. A tady je otázka: je středem mého života Ježíš Kristus? Jaký je můj vztah k Ježíši?

Existují tři oblasti – pokračoval papež – na ověření toho, zda je Ježíš středem našeho života. Prvním je poznání a uznání Ježíše. V Jeho době Jej mnozí neuznali: někteří učitelé Zákona a velekněží, někteří saducejové a farizejové. Dokonce Jej pronásledovali a zabili. Je třeba klást si otázku: Zajímá mne Ježíš? Anebo mne více zajímá televizní seriál, klepy, ambice nebo životy druhých? K poznání Ježíše – vysvětloval dále papež – slouží modlitba, Duch svatý, ale také evangelium, které je třeba nosit stále s sebou a denně si z něj číst. To je jediný způsob, jak poznat Ježíše. Duch svatý se pak přičiní o další. Toto je zárodek. Vzklíčení a růst dává Duch svatý.
Za druhé je třeba se klanět Ježíši, nejenom Jej o něco prosit a děkovat Mu.“ Papež pak poukázal na „dva způsoby mlčenlivého klanění. Je to modlitba tiché adorace a odstranění ze svého srdce těch věcí, které zbožňujeme a zajímají nás více. Ostatní věci jsou totiž užitečné jenom tehdy, pokud jsem schopen klanět se pouze Bohu.“

Existuje drobná modlitba, kterou se modlíme: »Sláva Otci i Synu i Duchu svatému«, ale často ji spíše papouškujeme. Tato modlitba je však výrazem adorace, klanění! Sláva znamená, že se klaním Otci, Synu i Duchu svatému. Adorujme drobnými modlitbami a ztišením velikost Boha, adorujme Ježíše a říkejme: »Ty jsi jediný, jsi počátek a konec, a s Tebou chci být celý život a celou věčnost. Ty jsi jediný.« A vypudit věci, které mi brání klanět se Ježíši.

„Třetí oblastí je následování Ježíše – řekl dále papež. Jak praví dnešní evangelium (Mk 1,14-20), ve kterém Pán povolává první učedníky, následovat Ježíše znamená klást Jej do středu svého života.

Křesťanský život je jednoduchý, je velmi jednoduchý, ale potřebujeme milost Ducha svatého, aby v nás probudil ochotu Ježíše poznat, adorovat a následovat. Proto jsme ve vstupní modlitbě dnešní liturgie prosili, aby nám Pán dal »poznat, co máme dělat«, a také sílu, »abychom to skutečně konali«. A protože ke křesťanskému životu není třeba podivných, obtížných či plytkých věcí, kéž nám Pán v každodenní jednoduchosti daruje milost poznat, adorovat a následovat Ježíše.

Končil papež František dnešní homilii v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.