Svatý otec povzbudil lidi dobré vůle čelící terorismu

1.1.2017 

V poledne se na Svatopetrském náměstí shromáždilo 50 tisíc lidí, aby si vyslechli papežovu sváteční promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce mluvil o Mariině účasti na spasitelském Božím plánu a v samotném závěru řekl:

Bůh žádá od Marie, aby nejenom byla matkou Jeho jednorozeného Syna, nýbrž aby také spolupracovala se Synem a skrze Syna na spasitelském plánu, a tak se v ní, pokorné služebnici, uskutečnily veliké skutky božského milosrdenství.
Když jako pastýři uvažujeme o Dítěti v náruči Jeho Matky, pociťujeme ve svém srdci růst nezměrnou vděčnost k Té, která dala světu Spasitele. Proto Jí v tento první den nového roku řekněme:
Díky, svatá Matko Božího Syna Ježíše!
Díky za tvoji pokoru, která přitáhla Boží pohled;
díky za víru, s níž jsi přijala Jeho Slovo;
díky za odvahu, s níž jsi řekla »tady jsem«,
uchvácena Svatou Láskou zapomnělas na sebe
a zcela se sjednotila s nadějí.
Díky, svatá Matko Boží!
Oroduj za nás, poutníky v čase,
a pomoz nám ubírat se cestou pokoje.
Amen.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež popřál všem šťastný (dobrý) nový rok a dodal:

Tento rok bude dobrý do té míry, v jaké se každý z nás bude s pomocí Boží denně snažit prokazovat dobro. Takto se vytváří mír: odmítnout skutkem nenávist a násilí a přitakat bratrství a smíření. Před padesáti lety blahoslavený papež Pavel VI. vyhlásil tento den za Světový den míru, aby povzbudil všeobecné úsilí o vytváření mírumilovného a bratrského světa. V letošním poselství jsem navrhnul přijmout nenásilí jako styl mírové politiky.

Hned nato papež reagoval na tragické události v istanbulské diskotéce Reina, kde neznámí ozbrojenci začali střílet do lidí, 39 jich zavraždili a dalších 70 zranili:

Bohužel, násilím byla postižena také tato noc slavení a naděje. Jsem zarmoucen a vyjadřuji svoji blízkost tureckému lidu, modlím se za četné oběti a zraněné a za celý truchlící národ. Prosím Pána, aby podpořil všechny lidi dobré vůle, kteří si odvážně vyhrnují rukávy, aby čelili terorismu a tomuto krveprolévání, které vrhá na svět stín strachu a bezradnosti.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.