Setkání mladých pořádané komunitou Taize se účastní 15 tisíc lidí

29.12.2016 

V hlavním městě Lotyšska probíhá Evropské setkání mládeže organizované každoročně na přelomu roku ekumenickou komunitou v Taize. Letošní tzv. pouti důvěry se účastní přibližně 15 tisíc lidí z celé Evropy, ale i z mimoevropských zemí. Z Rigy referoval polský jezuita pracující v Lotyšsku, o. Tadeusz Cieslak:

Mladí poutníci bydlí nejenom v hlavním městě, ale také v okolních vesnicích. Logistickou základnou je výstaviště na ostrově Kipsala. V tamější sportovní či koncertní hale se budou konat hlavní pobožnosti. Již organizace tohoto setkání má ekumenický rozměr. Riga a okolí má přibližně 70 farností a křesťanských komunit. Ve srovnání s jinými evropskými velkoměsty to není mnoho. Farnosti přijímají všechny příchozí s velkou námahou, ale rovněž s velkou radostí většinou do domácností zdejších rodin. Z ekumenického hlediska je významné to, že pozvánku na toto setkání do Rigy adresovala společně všechna lotyšská křesťanská společenství, tedy katolický i luteránský arcibiskup, pravoslavný metropolita i baptistický biskup. Nekatolická církevní společenství se rovněž starají o ubytování mladých lidí, takže objevujeme velkou různorodost a velké bohatství. Lze se tak přesvědčit o tom, že mezi zdejšími křesťany panují velmi dobré vztahy.
Včerejší zahájení Evropského setkání na ostrově Kipsala
(foto) uvedl převor ekumenické komunity Taize. Bratr Alois naznačil, že mladí Evropané by se měli seznamovat s problémy a touhami svých vrstevníků v jiných částech světa. Cílem je globalizace bratrství, snaha posilovat naději a pomáhat objevovat víru v Krista, který sestoupil na zem, aby každý mohl žít plným životem, také ve společenství. Konkrétním výrazem toho by mohlo být zavedení větší spravedlnosti do mezinárodních, hospodářských i politických vztahů.
Během dneška se poutníci setkávají v menších skupinách, kde se dělí o svoje zkušenosti víry. Po polední společné modlitbě se konala tématická setkání o spiritualitě, záležitostech církve, sociálních otázkách a spojitostech víry a kultury.

Referuje z Rigy polský jezuita, působící v Lotyšsku, otec Tadeusz Cieslak.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.