Téměř čtyři miliony lidí se letos setkaly s papežem

29.12.2016 

Prefektura papežského domu zveřejnila údaje o počtech věřících, kteří se během tohoto roku (2016) účastnili ve Vatikánu různých setkání se Svatým otcem. Údaje jsou každoročně shromážďovány na základě vstupenek vydávaných zmíněnou prefekturou a doplňujícím odhadem, který provádí Vatikánská stráž. Celkový počet účastníků totiž vždycky převyšuje počet vydaných vstupenek, které se kromě toho vydávají jen na hromadné audience a bohoslužby, ale nikoli na polední mariánskou modlitbu Anděl Páně, jež se koná v neděli a svátky.

Čtyřiceti třech letošních středečních generálních audiencí se účastnilo 762 tisíc lidí, což je o 60 tisíc více než loni. Na jedenáct mimořádných generálních audiencí Svatého roku přišlo 446 tisíc lidí a zvláštních audiencích, které se pořádají např. při národních či diecézních poutích, se účastnilo 169 tisíc lidí.
Papežských bohoslužeb se na Svatopetrském náměstí či ve vatikánské bazilice účastnilo během letošního roku 942 tisíc lidí. Na nedělní či sváteční promluvy papeže při polední mariánské modlitbě Anděl Páně přišlo 1 650 000 lidí.

Celkově se tedy na všech zmíněných typech setkání s papežem účastnilo letos 3 952 140 lidí. Oproti loňskému roku (3 210 860) přišlo o 741 280 tisíc lidí více patrně v důsledku Svatého roku.

Do těchto údajů se nezapočítávají papežské návštěvy na území římské diecéze či Itálie (2 krát Assisi). Stejně tak nejsou zahrnuty počty účastníků na papežských vystoupeních během zahraničních pastoračních cest, kterých bylo letos šest (Mexiko, řecký ostrov Lesbos, Arménie, Polsko, Gruzie a Ázerbájdžán, Švédsko).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.