Děkujme Bohu za dar práce, řekl papež svým zaměstnancům

22.12.2016 

Papež František dnes v poledne pozval do auly Pavla VI. vatikánské zaměstnance s rodinami, aby jim osobně popřál k Vánocům. Jak řekl, tradice vánočního obdarovávání a blahopřání je krásná, protože v sobě zrcadlí jediný velký dar – dar Božího Syna, který se stal člověkem a narodil se z Panny. Máme Bohu děkovat také za dar práce a modlit se za ty, kdo nepracují, anebo pracují v nedůstojných, špatně placených a zdraví škodlivých podmínkách, připomenul římský biskup.

“Máme neustále děkovat Bohu za práci a zodpovědně usilovat o to, aby práce byla důstojná, ctila člověka a rodinu, byla spravedlivá. Tady ve Vatikánu pro to máme o důvod víc – máme totiž evangelium a sociální nauku církve, kterými se máme řídit. Nechci tedy, aby se tu pracovalo jinak než v této linii, na černo anebo za využití různých kliček.“

Svatý otec se vrátil k nedávno zakončenému Roku milosrdenství a připomenul, že milost tohoto roku má přinášet plody v každodenním životě – jak v rodině, tak na pracovišti.

“Vánoce nám to připomínají: »Projevila se Boží dobrota, která přináší spásu všem lidem a vede nás k tomu (…), abychom v tomto nynějším věku žili rozvážně, spravedlivě a zbožně« (Tit 2,11-12), jak říká apoštol Pavel. Boží dobrota se projevila v Ježíši. On je Láska, Láska Boha vtěleného skrze Ducha svatého. Téhož Ducha jsme dostali ve křtu a při biřmování a denně jej máme vzývat, abychom v sobě obnovili jeho působení, a tak mohli žít v tomto světě – včetně tohoto malého vatikánského – zbožně, rozvážně a pokojně“.

Až se budete modlit před jesličkami, vzpomeňte si na mne, požádal papež na závěr více než čtyři tisíce vatikánských zaměstnanců.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.