Papež: Dovolme Bohu, aby se nám přiblížil

18.12.2016 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Svatého otce před polední mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František v komentáři k dnešnímu evangeliu (Mt 1,18-24) mluvil o Panně Marii a Josefovi, osobám, které byly nejvíce vtaženy do tajemství lásky, do tajemství přiblížení se Boha lidstvu, a svoji promluvu zakončil slovy:

Tyto dvě postavy, Maria a Josef, kteří Ježíše přijali vírou jako první, nás uvádějí do tajemství Vánoc. Maria nám pomáhá zaujímat postoj ochoty přijímat Božího Syna do svého konkrétního života, do svého těla. Josef nás vybízí, abychom vždycky Boží vůli hledali a v plné důvěře následovali. Oba dva dovolili Bohu, aby se jim přiblížil.
„Hle, panna počne a porodí syna a dají mu jméno Emanuel, to znamená »Bůh s námi«“ (
Mt 1,23). Tak to říká anděl: „Emanuel se bude jmenovat toto dítě, což znamená Bůh s námi,“ to znamená Bůh, jenž je nám blízko. Otevřu dveře Bohu, který se přibližuje, tedy Pánu, který mne vnitřním vnuknutím nabádá učinit něco víc pro druhé nebo když mne volá k modlitbě? Bohu s námi, Bohu, který se přibližuje. Tato zvěst naděje, která se naplňuje o Vánocích, ať se naplní v každém z nás, v celé církvi i v maličkých, jimiž svět opovrhuje, ale které Bůh miluje a sbližuje se s nimi.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež upozornil na politicky vratkou situaci v Demokratické republice Kongo:

Všechny vás prosím modlete se, aby dialog v Demokratické republice Kongo proběhl klidně a předešlo se jakémukoli násilí k obecnému dobru celé země.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.