Papež přijal členy italské komunity Nomadelfia

17.12.2016 

Papež František dnes přijal 330 členů komunity Nomadelfia. Komunitu, žijící dnes v toskánském Grossetu, založil v roce 1948 italský kněz Zeno Saltini. Jeho prvním cílem bylo postarat se o opuštěné děti, posléze se však společenství rozrostlo o celé rodiny, které se snaží žít podle Skutků apoštolských jako první křesťanská společenství – bez soukromého majetku, bez peněz a soběstačně, včetně výchovy a vzdělávání dětí uvnitř komunity. Z hlediska kanonického práva má Nomadelfia status farnosti a před italskými zákony figuruje jako soukromé sdružení občanů.

Je mi potěšením, že se s vámi mohu setkat a lépe poznat vaši zkušenost komunitního života. Vaše svědectví mne zasáhla a děkuji vám za to, co jste mi vyprávěli,

reagoval papež František na svědectví několika členů komunity, kteří mu představili její dějiny a způsob života. Ve své promluvě připomněl, že o vánocích rozjímáme nad tajemstvím Božího Syna, který přichází v těle, aby přinesl světu světlo a mír, Boha, který se snižuje a přichází v podobě křehkého dítěte. Jeho příklad nás vybízí, abychom se také snižovali a z lásky sloužili nejslabším.

Don Zeno Saltini, váš zakladatel, tyto věci dobře pochopil a navzdory obtížím a nedorozuměním s důvěrou pokračoval v cestě, s cílem přinášet dobrou setbu evangelia i do nejvyprahlejší půdy. A podařilo se mu to! Vaše komunita Nomadelfia je toho důkazem. Vnímáme dnes dona Zenona jako příklad věrného Kristova učedníka, který se po vzoru božského Mistra sklání k utrpení nejslabším a nejchudších jako svědeck nevyčerpatelné lásky. Jeho odvaha a vytrvalost, kéž vás vedou ve vaší každodenní snaze, aby zárodky dobra, které hojně rozséval s evangelijní horlivostí a upřímnou láskou k církvi, vydaly plody.

Papež poukázal na to, že duchovním základem Nomadelfie je život v bratrství, se zvlášním důrazem na přijímání dětí a zvláštní pozornost ke starým lidem:

Chci vás povzbudit, abyste dávali společnosti příklad této starostlivosti a citlivosti, které jsou tolik důležité. Děti a staří lidé zakládají budoucnost národů. Děti proto, že ponesou budoucnost dále, a staří lidé proto, že předávají zkušenost a moudrost svého života. Nepřestávejte neúnavně pěstovat a živit tento dialog mezi generacemi. Víra ať je vám hvězdou ukazující směr a Boží slovo hlavní lekcí, kterou je třeba vstřebávat a žít v konkrétnosti každodenního života. Tak se budete schopni stále více připodobňovat Boží blízkosti lidem a rozjímat v tvářích těch nejkřehčích obraz Dítěte Ježíše.

Řekl papež František v pomluvě ke komunitě Nomadelfia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.