Charitativní koncert u příležitosti 80. narozenin papeže Františka

14.12.2016 

Na 80. narozeniny papeže Františka (17. prosince) se ve Vatikánu uskuteční charitativní koncert, jehož výtěžek poputuje na podporu pediatrické nemocnice v hlavním městě Středoafrické republiky. Svatý otec navštívil toto místo během své loňské cesty do Bangui, kde inauguroval Svatý rok milosrdenství. Šokovaly ho tehdy podmínky panující v nemocnici, která se - jako jediná v této zemi vycházející z krvavé války - specializuje na pomoc dětem. Papež už tehdy věnoval nemocnici zásobu nejpotřebnějších léků a nyní se z jeho iniciativy pořádá vatikánský koncert. Zazpívá na něm italská popová hvězda Claudio Baglioni. Heslem této dobročinné iniciativy bude titul jednoho z jeho hitů „Avrai“ – který už v roce 1996 zpíval v Aule Pavla VI. před Janem Pavlem II.

„Idea tohoto koncertu je odpovědí na papežův návrh. František otevřel v Bangui Svatý rok milosrdenství, navštívil tamní nemocnici a viděl, že je v neutěšeném stavu. Doprovázel ho tam velitel vatikánské stráže Domenico Giani. Díky jejich vyprávění mne napadlo, že by bylo možné zorganizovat projekt, jehož konečným cílem bude sbírka fondů na opravu a modernizaci struktur této nemocnice. Pak došlo k tragickému zemětřesení ve střední Itálii a tak jsme usoudili, že symbolickým a zároveň konkrétním znamením bude předání části výtěžku z koncertu na vybudování oratoře v Nursii“ – řekl Vatikánskému rozhlasu Claudio Baglioni.

Dobročinný koncert začne ve vatikánské Aule Pavla VI. v sobotu 17. prosince ve 20:30. V přímém přenosu ho bude přenášet první program italské státní televize (Rai Uno). Na prodeji vstupenek se vybralo už půl milionu euro. Jak informoval Claudio Baglioni, po koncertě vyhlásí ještě dodatečnou sbírku, během níž chce obecenstvo požádat o „gesto solidarity“. K akci se připojí prostřednictvím charitativní sms také televizní diváci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.