Konference o eucharistických zázracích

9.12.2016 

Polské velvyslanectví u Svatého Stolce zorganizovalo v Římě konferenci o eucharistických zázracích. Doprovází ji výstava fotografií představující tyto jevy, ke kterým došlo v různých částech světa. S příspěvky vystoupil mimo jiné farář z Legnice, kde při vánoční liturgii v roce 2013 upadla hostie na zem a poté, co byla vložena do nádoby s vodou, se zbarvila do červena. Podle odborníků se proměnila ve fragment srdečního svalu.
V rozhovoru s Vatikánským rozhlasem polský velvyslanec u Svatého stolce Janusz Kotański poukázal na to, že mezi vírou a vědou není rozpor:

„Konference o eucharistických zázracích ukázala, že zázraky se dějí také v 21. století. Co vlastně znamená zázrak? Jsou to věci, které se dějí způsobem z vědeckého hlediska nevysvětlitelným. Ale pozor: eucharistické zázraky, ty, ke kterým došlo v Polsku, jsou zázraky, které vědci přezkoumali. Během konference jsme tedy poukazovali na to, že mezi vědou a vírou není rozpor. Existuje jiný svět, svět Boží, který nicméně je tady a teď. Ukazujeme dějiny eucharistických zázraků v průběhu staletí, počínaje italskou Bolsenou, přes španělské zázraky až po Sokulku a Legnici. Eucharistické zázraky nám cosi říkají. Ve chvíli krize víry mluví o tom, že Bůh je přítomný v hostii, že zázrak, který se děje při mši svaté, je skutečným zázrakem, že se sytíme Tělem našeho Spasitele Ježíše Krista,“ říká polský velvyslanec, Janusz Kotański.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.