Římský biskup přijal dárce letošní vánoční výzdoby Svatopetrského náměstí

9.12.2016 

Papež František dnes přijal ve vatikánské aule Pavla VI. delegaci státních a církevních představitelů z tridentského kraje a z arcidiecéze Malta, tedy dárců letošního vánočního stromu a jesliček na Svatopetrském náměstí. Přítomno bylo asi 1500 lidí, mezi nimiž bylo mnoho dětí, které připravovaly vánoční ozdoby. Papež jim všem vřele poděkoval a mimo jiné řekl:

Vánoční strom vedle jesliček pochází z lesů z obce Scurelle, na úpatí horského masívu Lagorai obklopeného překrásnou přírodou, rostlinstvem, květy a průzračnými bystřinami, podél nichž se vinou horské stezky. Krása oněch panoramat je pozvánkou k rozjímání o Stvořiteli a úctě k přírodě, která je dílem Jeho rukou. Všichni jsme povoláni přistupovat ke stvoření v rozjímavém úžasu.“ Letošní jesličky na Svatopetrském náměstí vytvořil maltský umělec Gozo Manwel Grech. Tvoří jej sedmnáct postav zasazených do maltské krajiny, obsahuje tradiční maltézský kříž a plavidlo charakteristického tvaru zvané luzzu, které je používáno na Maltě k rybolovu a připomíná – jak papež zmínil - také bolestnou situaci migrantů.

Ti kdo navštíví tyto jesličky budou zváni ke znovu objevení jejich symbolické hodnoty, kterou je zvěst o bratrství, sdílení, pohostinnosti a solidaritě. Také jesličky v našich kostelech a domech a na mnoha veřejných místech, jsou pozvánkou k tomu, abychom ve svém životě a společnosti udělali místo Bohu, skrytému v tvářích mnoha lidí, kteří se ocitli v nepohodlí, chudobě a nesnázích.

„Jesličky a vánoční strom – pokračoval dále papež - představují poselství naděje a lásky a pomáhají vytvářet vánoční atmosféru, která usnadňuje prožívat mystérium Narození Vykupitele, který sestoupil na zem v jednoduchosti a prostotě.“

S dětskou duší se zastavme před jesličkami a nechejme se přitáhnout, neboť u nich lze porozumět Boží dobrotě a rozjímat o Jeho milosrdenství, které se stalo lidským tělem, aby zjihly naše pohledy.

Řekl papež František delegaci dárců letošní vánoční výzdoby na Svatopetrském náměstí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.