Mons. Grab: Jsme společenství, ve kterém jsou povoláni všichni

4.10.2004 

Včera skončilo v Anglickém Leedsu 34. plenární zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE). Jak vyplývá ze závěrečného komuniké, považují biskupové za nejdůležitější výzvu pro církve v Evropě evangelizaci a dialog z jinými komunitami, náboženstvími a kulturami. Prohlášení informuje o vytvoření Komise pro otázky evangelizace a dialogu. Během setkání v Leedsu bylo mnoho místa věnováno Evropskému ústavnímu dokumentu a s ním spojenému plánu hospodářského rozvoje Unie, problému migrace nebo úkolům bioetiky.

Rada evropských biskupských konferencí poděkovala rumunským církvím, za pozvání k zorganizování III. evropského ekumenického setkání v roce 2007 právě v Rumunsku. Tato událost by měla přispět k oživení duchovnosti a společenství křesťanů i k nové solidaritě mezi východem a západem kontinentu ? uvedli předsedové evropských episkopátů.

O reflexi situace církve na evropském kontinentu jsme požádali předsedu rady Evropských biskupských konferencí, mons. Amadée Graba:

?Když se to, co říká církev a to co vnímá svět začne rozcházet tak, že to téměř nelze překlenou, je třeba se ptát, zda jsme srozumitelní. A pak i když směřujeme ke stále dokonalejší věrnosti evangeliu a tomu, co církev vždy hlásala, musíme se považovat za muže a ženy naší doby a necítit se osobně, individuálně povýšení nad civilizaci, ve které žijeme. Situace v Evropě se velmi změnila a na všech stranách se dělají statistiky. Statistika je sice užitečná, ale má celou řadu omezení. Stálé počítání na kolik věřících připadá jeden kněz a naopak, je důležité, zvlášť pro nás pastýře, ale je to pohled velmi částečný. My tady nejsme proto, abychom sloužili určité klientele, nejsme žádným podnikem. Jsme společenstvím, ve kterém jsou všichni povoláni, nejen jako kněží, řeholníci, ale jako mužové a ženy, kteří mají být plni Kristova ducha a jako křesťane jsou povoláni být apoštoly ve světě kultury, sdělovacích prostředků, v ekonomii a politice. Čím víc budeme přesvědčeni o tomto universálním povolání, tím lépe pochopíme to, co nám stále opakuje Papež: ?Nebojte se.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.