Bude sv. Jan Eudes vyhlášen za učitele církve?

5.12.2016 

Bude sv. Jan Eudes vyhlášen za učitele církve? To je přání, s nímž přijela minulou sobotu (3. prosince) do Vatikánu zvláštní delegace, kterou přijal papež František. Úsilí započíst mezi učitele církve tohoto francouzského kněze, který v 17. století věnoval život formaci kléru a lidovým misiím, se datuje už do roku 1948. V roce 2002 však kanadští biskupové požádali generální představeného eudistů, aby se k této kauze znovu vrátili. K žádosti se připojilo pět dalších amerických biskupských konferencí, jedna africká a před dvěma lety také Francouzská.

Sv. Jan Eudes se narodil ve Francii v roce 1601 a kanonizován byl v roce 1925. Je zakladatelem kongregace Ježíše a Marie, známější pod jménem eudisté. Právě jeho starost o kněze byla tématem, o němž postulátor (foto) této záležitosti biskup Luc Crépy z Puy-en-Velay rozmlouval s papežem. V roce 1642 založil Jan Eudes také Institut Naší Paní milosrdné lásky, jehož členky se staraly o obrácení žen z ulice a jejich návrat k normálnímu životu. Právě tato pozornost k lidem vyloučeným ze společnosti zůstává dnes aktuální, jak říká sestra Marie-Françoise Le Brizaut, někdejší provinciálka těchto sester a vicepostulátorka. Právě o tomto aspektu milosrdenství mluvila s papežem krátce před zakončením jubilejního roku.

Generální představený eudistů pak představil papeži misijní působení zakladatele této kongregace. Jak se všichni tři v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas shodují, papež vyslechl jejich prezentaci velmi pozorně, což považují za povzbuzení k dalšímu úsilí o prohlášení sv. Jana Eudese za učitele církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.