Ježíš nepřišel svět zkrášlit, nýbrž znovu stvořit

5.12.2016 

Nechme se přetvořit Ježíšem, nechme se znovu stvořit a osvobodit od svých hříchů – kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Varoval před lakovaním vlastních hříchů, tedy před jejich akceptací postrádající upřímné zahanbení. Jedině když svým hříchům dáváme „jméno a příjmení“ dovolujeme Bohu, aby nás učinil novými lidmi.

Poušť vykvete, otevřou se oči slepých a odemknou se uši hluchých – zaznělo v prvním dnešním čtení z proroka Izaiáše (35,1-10), od něhož si vzal papež František úvodní podnět svojí promluvy. „Mluví se o obnově, o proměně z ošklivého na krásné, ze špatného na dobré. Změna k lepšímu byla tím, co izraelský lid očekával od Mesiáše,“ komentoval papež. Potom obrátil pozornost k dnešnímu evangeliu (Lk 5,17-26). To popisuje, jak Ježíš uzdravil ochrnulého, jehož k němu spustili se střechy otvorem ve stropě, protože pro zástup lidí nebylo možné se přiblížit jinak.

To co pak učinil Ježíš, však nebyla jenom změna z ošklivého na pěkné, ze špatného na dobré. Ježíš učinil transformaci. Nejde o zkrášlení, nejde o nalíčení. On změnil všechno zevnitř, znovu stvořením. Bůh stvořil svět, člověk upadl do hříchu a Ježíš přišel svět znovu stvořit. A toto je poselství evangelia! Evangelní poselství je vidět jasně. Před samotným uzdravením dotyčného člověka totiž Ježíš odpouští jeho hříchy. Přistupuje k jeho znovu stvoření, opětovně tvoří z hříšníka spravedlivého. Činí jej znovu, zcela novým. A to vyvolává pohoršení.

Proto – pokračoval papež – začali učitelé Zákona ve svém srdci Ježíše podezřívat. Nechtěli totiž připustit, že Ježíš má božskou autoritu. Ježíš je však schopen učinit z nás hříšníků nové lidi. Něco z toho – řekl dále - zřejmě vytušila Magdalena, která byla tělesně zdravá, ale byla zraněná uvnitř. Vytušila, že onen muž – Ježíš – může uzdravovat rány duše a že ji může znovu stvořit. K tomu je zapotřebí víry.
Kéž nám Pán pomůže připravit se na Vánoce s velkou vírou, protože k uzdravení duše, k existenciálnímu znovu stvoření, které přináší Ježíš, je zapotřebí velká víra. Přetvoření – zdůraznil papež – je ona uzdravující milost, kterou přináší Ježíš. Je přitom třeba přemoci pokušení říci si »to nezvládnu« a namísto toho se nechat Ježíšem přetvořit, znovu stvořit.

Všichni jsme hříšníci, ale pohleď na kořen svého hříchu, aby Pán sestoupil a přetvořil jej a mohl tak onen kořen rozkvést. Pokud si však řekneme: »Ano, ano, zhřešil jsem« a odbydu to pár slovy, nenechám se Pánem znovu stvořit. Několika tahy to přelakujeme a myslíme si, že tím je věc skončena. Nikoli! Je třeba označit své hříchy jménem a příjmením. Toto jsem učinil a vnímám v srdci zahanbení. Otevřu srdce a řeknu: »Pane, jsi jediný koho mám. Stvoř mne znovu!«. A tak budeme mít odvahu vykročit s opravdovou vírou k Vánocům, jak jsme o to prosili [ve vstupní modlitbě].

Vždycky se snažíme závažnost svých hříchů skrývat – řekl dále papež. Například, když minimalizujeme závist. Ta je však ohavná jako hadí jed, který škodí druhému.
Na dokreslení toho, že je třeba sestoupit až na dno svých hříchů a svěřit je Pánu, papež vyprávěl anekdotu o jednom světci, který usilovně studoval Bibli, ale byl zarputilé povahy a často se hněval. Když prosil o odpuštění, konal mnoho skutků pokání a sebezapření.

Tento světec pak vedl s Pánem rozmluvu a ptal se: »Jsi spokojen?« - »Ne.« - »Ale já jsem ti dal všechno!« - »Ne, něco chybí.« A tak ten ubohý muž konal další pokání a další modlitby a ptá se znovu: »Toto jsem ti dal. Je to tak dobře.« - »Ne. Něco chybí...« - »Ale co, Pane?« - »Chybí tvoje hříchy. Dej mi své hříchy.« Toto od nás dnes žádá Pán, totiž odvahu. Říká nám: »Dej mi své hříchy a já z tebe učiním nového muže, novou ženu.« Kéž nás Pán obdaří vírou, abychom tomu věřili.

Končil papež ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.