Rezoluce UNESCO chce negovat biblické dějiny, říká židovsko-katolická komise

3.12.2016 

Ve jménu náboženství je nutné hlásat mír a nikoli násilí. Poukázali na to účastníci dalšího, už 14. setkání bilaterální komise představitelů Apoštolského stolce a Vrchního rabinátu Izraele (foto). Tentokrát probíhalo v Římě. Třídenního zasedání (28.-30. listopadu) se zúčastnili také čtyři biskupové, včetně spolupředsedy komise z vatikánské strany kardinál Peter Turkson, šéf Papežské rady Iustitia et Pax – a čtyři rabíni. Tématem bylo šíření pokoje v kontextu násilí užívaného ve jménu náboženství.

Jak čteme v závěrečném prohlášení, během setkání se konstatovalo, že ospravedlňování násilí náboženstvím je „strašlivým a rouhačským zneužitím“, namířeným proti svatosti života. Katolická strana poukázala na roli, jakou mohou sehrát náboženství v řešení konfliktů, a židovská strana představila činitele, které mohou vést k agresi a válce, a připomněla náboženské hodnoty, jež jim protiřečí. Jsou to svatost lidské osoby, její svoboda a důstojnost. Tyto hodnoty jsou přítomné zejména v abrahámovských tradicí: judaismu, křesťanství a islámu.

Účastníci zasedání bilaterální komise Svatého stolce a Velkého rabinátu Izraele připomněli také učení papeže Františka, které důsledně odmítá násilí zaštiťované Božím jménem. Citovali z jeho promluvy pronesené před měsícem u příležitosti mezináboženské audience.

Hovořilo se rovněž o nedávné kontroverzní rezoluci UNESCO o svatých místech ve východním Jeruzalémě, kde se bere v potaz pouze arabská tradice. Prohlášení z římského setkání v tom spatřuje úsilí negovat biblické dějiny a spojení Židů s jeruzalémskou svatyní.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.