Kardinál Müller: exhortace Amoris laetitia nezneplatňuje učení předchozích papežů

3.12.2016 

Kongregace pro nauku víry prozatím nebude odpovídat na list čtyř kardinálů, kteří žádají papeže o vyjasnění svých pochybností ohledně interpretace posynodální apoštolské exhortace Amoris laetitia. V rozhovoru pro agenturu Kathpress o tom mluví prefekt tohoto úřadu, kardinál Gerhard Ludwig Müller.

Kongregace pro nauku víry reaguje a mluví „z papežské autority“ a proto se nemůže účastnit názorových střetů, uvádí kardinál Müller s poukazem na to, že list byl adresován osobně Svatému otci, který může pověřit kongregaci vyřešením této otázky. Právě tento úřad je totiž kompetentní v otázkách, které se týkají učení církve ve věcech víry a mravů.
Kardinál Müller nicméně apeloval na poklidnou debatu nad Amoris laetitia. V této chvíli je důležité, aby každý zůstal objektivní a nedal se zavléci do jakési polarizace, či ještě hůře do jejího rozdmýchávání – zdůraznil.

Prefekt Kongregace pro nauku víry se nedotkl přímo kontroverzní otázky, zda totiž v některých jednotlivých a dobře odůvodněných případech je přípustné, aby rozvedení a znovu sezdaní katolíci mohli čerpat ze svátostné pomoci. Zdůraznil nicméně, že tento dokument nemá být interpretován tak, jako by výroky předchozích papežů a Kongregace pro nauku víry nebyly platné. Ocitoval zároveň oficiální odpověď tohoto úřadu na pastorační list tří biskupů ze Severního Porýní v roce 1993. Tehdejší prefekt Kongregace, kardinál Joseph Ratzinger, v této odpovědi odmítl názor německých biskupů (Kasper, Lehmann, Zollitsch), že v těchto případech existují výjimky na základě soudu vlastního svědomí.

Nerozlučnost manželství – zdůraznil kardinál Müller – musí být „neměnným základem učení pro každé pastorační doprovázení“. Zároveň – jak dodal – papež František chce pomoci všem těm, jejichž manželství a rodiny se ocitly v krizi, „k nalezení cesty, která je v souladu se vždy milosrdnou Boží vůlí“.
V závěru vatikánský kardinál odmítá teorie o údajných vnitřních bojích mezi těmi, kdo prosazují reformy a kdo je brzdí. Mluvíme tu o „vítězství pravdy a nikoli o triumfu moci“ – uzavřel kardinál Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.