Kardinál Chaput: postavit se k nejasnostem otevřeně a poctivě

2.12.2016 

USA. Rozdílné názory a diskuse biskupů na téma exhortace Amoris laetitia jsou patrně nezbytné k jejímu co nejlepšímu uskutečňování v životě církve – řekl arcibiskup Charles Chaput. Metropolita Filadelfie stojí v čele komise episkopátu Spojených států pro uvádění do života tohoto papežského dokumentu shrnujícího práci dvou synod o rodině.

K živé debatě o sporech kolem exhortace arcibiskup Chaput připomněl, že Evropa a Severní Amerika mají za sebou 50 let sexuální revoluce. Křesťanská vize manželství, rodiny a sexuality je často ignorovaná a kritizovaná. Obklopuje nás kultura, která není pozitivně nastavená vůči evangeliu. Proto lidé žijí v napětí, potýkají se s velkým zmatkem, který v této oblasti panuje. „ Je třeba mít na paměti, že dvouznačnosti ohledně přijímání pro rozvedené žijící v nových svazcích mají vliv na chápání nejen jedné, ale dvou svátostí: manželství a eucharistie,“ zdůrazňuje arcibiskup Chaput.

Poukazuje zároveň na to, že papežovo úsilí o zachování integrálnosti manželství a rodiny je zřejmé. Sám se o tom přesvědčil jako hostitel posledního Světového setkání rodin ve Filadelfii. Posílení manželství a rodiny je také jedním z cílů Amoris laetitia. „Pokud ovšem významní teologové tvrdí, že tento dokument obsahuje prvky, které jsou dvouznačné, je potřeba postavit se k tomu poctivě a otevřeně,“ zdůrazňuje šéf komise amerického episkopátu pro uvádění exhortace Amoris laetitia do života místní církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.