Naše církve pojí pevné vazby, píše papež František patriarchovi Bartoloměji I.

30.11.2016 

Jako každoročně dnes do Turecka odjela delegace Svatého stolce, vedená kard. Kurtem Kochem, předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, aby se ve Fanaru, sídle konstantinopolského ekumenického patriarchátu, účastnila svátku sv. apoštola Ondřeje. Pravoslavná delegace své sesterské církvi tuto návštěvu tradičně oplácí v závěru června, na svátek římských patronů sv. Petra a Pavla. Papež František v poselství, které při této příležitosti zaslal patriarchovi Bartoloměji I., připomíná, že pravidelné vzájemné výměny delegací jsou viditelným znamením pevných vazeb, které již nyní pojí obě církve.

Papež v textu, jako již opakovaně v minulosti, vyjadřuje touhu po stále hlubší jednotě katolické a pravoslavné církve a naději, že budou moci svědčit o své vzájemné lásce sdílením téhož eucharistického stolu. Na cestě k tomuto cíli papež vzývá přímluvu svatých patronů i mučedníků každé doby. Římský biskup poté odkazuje k závěrům panortodoxního sněmu, který se letos v červnu sešel na Krétě a potvrdil závazek opětovného obnovení jednoty mezi křesťany, což je pro katolíky skutečným povzbuzením. Přestože dějiny křesťanských vztahů se vyznačovaly řadou smutných konfliktů, které se vryly do paměti věřících, mohou modlitba, společná práce pro dobro a vzájemný dialog překonat veškerá rozdělení, soudí papež František.

Dialog v posledních desetiletích vedl k tomu, že se věřící pravoslavné a katolické církve považují za bratry a sestry, stojí dále v papežském poselství. K tomuto vzájemnému poznání přispěla také práce Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi katolickou a pravoslavnou církví a její nedávný dokument nazvaný „Synodalita a primát v prvním tisíciletí“. Přestože zůstává mnoho otázek, papež doufá, že tento dokument bude inspirativní ve chvíli, kdy bude nutné rozlišit výkon primátu v církvi, až všichni křesťané Východu a Západu budou konečně usmířeni. V závěru poselství papež připomíná společný apel za mír ve světě, který představitelé křesťanských církví a jiných náboženství vyslali letos v září z Assisi. Ono setkání bylo příležitostí k prohloubení vzájemného přátelství a sdílení téhož pohledu na významné otázky církve a společnosti, píše římský biskup konstantinopolskému patriarchovi k dnešnímu svátku sv. Ondřeje.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.