Petrův nástupce vybídl k novému objevování smyslu politiky

30.11.2016 

Ještě před generální audiencí přijal papež František v Klementinském sále apoštolského paláce účastníky pouti francouzských politiků, kteří byli zvoleni do čela francouzského regionu Rhône-Alpes, vedené kardinálem Philippem Barbarinem a biskupy z lyonské provincie. Jak František konstatoval, jejich návštěva Říma je prodloužením Svatého roku milosrdenství.

V současném mezinárodním kontextu poznamenaném frustrací a strachem, živeným atentáty a slepým násilím, které tak hluboce zasáhlo vaši zemi, je o to důležitější usilovat o rozvoj smyslu pro společné dobro a všeobecné zájmy. Chtěl bych proto spolu s francouzskými biskupy zdůraznit, že je nezbytné »v měnícím se světě znovu objevit smysl politiky«.

Zdůraznil papež s odkazem na nedávný dokument francouzského episkopátu a připomněl jiný dvacet let starý dokument na totéž téma, nazvaný „Rehabilitovat politiku“, který – jak dodal – se ukázal velmi užitečný. Konstatoval dále, že francouzská společnost skrývá možnosti, které se mohou stát příležitostmi, pokud republikánské hodnoty volnosti, rovnosti a bratrství nebudou jen iluzorními hesly, nýbrž budou chápany ve vztahu ke svému transcendentnímu základu:

Ve skutečnosti je tu ve hře skutečná debata o hodnotách a orientaci, které jsou obecné a všemi uznávané. Na této debatě jsou křesťané povoláni participovat spolu s věřícími všech náboženství a všemi lidmi dobré vůle, včetně nevěřících, aby tak podporovali růst lepšího světa.

Papež vybídl politiky, aby věnovali pozornost zejména lidem v obtížné situaci a nezapomínali na migranty, kteří „uprchli ze svých zemí kvůli válkám, bídě a násilí“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.