Beatifikace pěti služebníků Božích

3.10.2004 

Dnes, v neděli 3. října v 10 hodin dopoledne, za slunečného příjemného počasí, začala na svatopetrském náměstí slavnost blahořečení pěti služebníků Božích: Pierra Vigne, Josepha-Marie Cassanta, Anny Kateřiny Emmerichové, Marie Ludovicy De Angelis a Karla Rakouského. Mši svaté blahořečení předsedal Jan Pavel II., hlavním celebrantem byl kardinál José Saraiva Martins, předseda papežské Kongregace pro svatořečení. Spolu s ním koncelebrovalo množství kardinálů, biskupů a kněží, za přítomnosti asi 30 tisíc poutníků z mnoha zemí světa, mezi kterými byla řada korunovaných hlav a aristokratů z celé Evropy. Na slavnost blahořečení přišly i čtyři dosud žijící děti císaře. Nejstarší syn, nyní jednadevadesátiletý Otto, žije v Německu, Stephan v Maďarsku, Karl Ludwig v Belgii a Felix v Mexiku.

Svatý otec po evangeliu začal svou homilii, která byla pronesena střídavě v italštině, španělštině, francouzštině a němčině (text homilie zde).

Na závěr mše svaté Jan Pavel II. pronesl úvahu před polední modlitbou Anděl Páně: "O této první neděli měsíce října, který je zvláště zasvěcený Panně Marii posvátného růžence, bych vás chtěl pozvat k recitaci této krásné modlitby, a k následování nových blahoslavených také v této modlitbě."

Poté Jan Pavel II. pozdravil přítomné věřící v několika jazycích a jeho zvláštní pozdrav patřil synovi císaře Karla, Arcivévodovi Ottovi a jeho veliké rodině.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.