Kard. Müller ke knize zakladatele Neokatechumenátu: Jasné a zřetelné slovo je součástí víry

29.11.2016 

Pod názvem „Annotazioni 1988- 2014“ (Poznámky z let 1988-2014) vyšla v italštině sbírka 500 aforismů, úvah, myšlenek, ale také básní a modliteb zakladatele Neokatechumenátní cesty, Kika Argüella. Na její prezentaci v římském Teatro Olimpico vystoupil prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Gerhard Ludwig Müller, italský ministr pro infrastrukturu a dopravu Graziano Delrio i sám autor. Tato kniha napomáhá posílit jednotu mezi teologií a spiritualitou, říká pro mikrofony Vatikánského rozhlasu kardinál Müller:

„Obsahuje mnoho hluboce duchovních a mystických úvah. Je to kniha, která velmi pomáhá k prohloubení vlastní spirituality, protože naše víra není souborem teoretických a abstraktních poznatků, nýbrž osobním setkáním s Kristem. Je tu ovšem také racionální diemenze naší víry, protože akt víry není iracionální, ani pouze sentimentální. Vyjádřit se jasnými a zřetelnými slovy, je součástí naší víry. Spiritualita je setkáním s Bohem, v Božím duchu a v Božím Slově, kterým je Ježíš Kristus. Proto tato kniha napomáhá jednotě teologie a spirituality.
- říká kardinál Müller.

„Tato kniha není pouze jakousi bilancí, ale spíše mou závětí pro katechumeny,“ dodává Kiko Argüello. Přiznává, že se dlouho zdráhal publikovat své myšlenky, v obavách, že by šlo jen o osobní marnivost. Nakonec se mi vybavilo, co říkal jeden starý kněz: „Nepřestaňte nikdy působit dobro ze strachu z marnosti, protože ten přichází od démona“. Zakladatel neokatechumenátní cesty k tomu dodává:

„Trápení duše jsou velmi niternou záležitostí a k obnažení duše nám brání jistá cudnost. Proto jsem si nebyl jist, zda to může být nějak užitečné. Pak mi ale mnoho lidí řeklo, že je to pro ně užitečné, že má trápení jsou tak trochu také jejich.“

Klíčovým tématem této knihy je pokora. Co znamená pokora pro tuto generaci?

„Já mluvím o »svaté pokoře Kristově«. To, že se Bůh jakožto Bůh stal člověkem, hříchem a chudákem, je nesmírným tajemstvím. Je to skutečně nepředstavitelné! Východní církev říká: »Ó, svatá Kristova pokoro, kdo tě může nalézt?« Nic nezbyde z křesťanství bez pokory. Řekni mi, jak jsi pokorný, a já ti řeknu, jak jsi svatý. Pokora je pravda.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu Kiko Argüello, zakladatel Neokatechumenátní cesty, na okraj své právě publikované knihy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.