Papež k představeným mužských řeholí: Nepřítelem prorocké dimenze je mondénnost

26.11.2016 

„Mondénní a knížecí klima je to nejhorší, co může být v církvi“ - řekl Petrův nástupce v pátek na setkání se Světovou unií generálních představených mužských řeholí (USG). Setkání se konalo v nové synodní aule a účastnilo se ho 140 generálních představených. Proběhlo v srdečné atmosféře přátelského rozhovoru.

Některé z papežových odpovědí přinesla agentura náboženského zpravodajství SIR při Italské biskupské konferenci. V souvislosti s prorockým rozměrem řeholního života papež poznamenal, že „nepřítelem proroctví je mondénnost“. Kromě toho mluvil také o askezi, která se nesmí směšovat s voluntaristickým a pelagiánským jednáním, ale má vždycky směřovat ke svobodě. Askeze je užitečná ve formách, které člověka osvobozují. „Do církevních struktur vstupuje mondénní a knížecí klima – konstatoval dále – a to je to nejhorší, co může v církvi být. A tady mohou řeholníci pomoci svým svědectvím chudoby, poslušnosti a bratrství.“
Papež hýřil krátkými a údernými výroky, zdůraznil opatrnost při rozpoznávání duchovního povolání a v souvislosti s finančními nešvary v řeholích zmínil jednak pohoršlivé lpění na penězích a také možnost uvíznout v pletichách lidí, kteří nemají skrupule.
„Pokud církev nepracuje s chudými, není církví – řekl dále. A není to pauperismus! Chudí nás nutí vycházet ze sebe a také nás sjednocují“ - řekl mimo jiné papež během hodinového setkání s generálními představenými řeholních řádů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.