Sdílejte ušlechtilé tradice své kultury, píše papež Austrálcům

25.11.2016 

Kultura australských domorodců nesmí zaniknout, žádá papež František v poselství apoštolskému nunciovi v Canbeře, mons. Adolfu Titovi Yllanaovi. Papež je napsal v souvislosti s třicátým výročím historické návštěvy sv. Jana Pavla II. ve městě Alice Spring, kde se téměř v srdci australského kontinentu setkal s místními Aboriginály a domorodými národy, kteří přijeli z ostrovů Torresova průlivu. Právě jejich vůdci, Johnu Lochowiakovi, papež zasílá druhou kopii poselství.

Římský biskup mluví o duchovní blízkosti australským domorodcům a vyjadřuje hlubokou úctu k jejich starobylému kulturnímu odkazu, ve kterém se projevuje genialita a důstojnost daných národů. Připomíná slova, která před třemi desetiletími vyslovil Jan Pavel II.: “Nevěřte, že vaše moudrost a nadání mají natolik malou hodnotu, že se nemusíte starat o jejich zachování. Sdílejte je mezi sebou navzájem a předávejte je potomkům. Vaše zpěvy, příběhy, malby, tance a jazyky nikdy nesmí vymizet”, naléhá papež František spolu se svým předchůdcem.

“Pokud šíříte ušlechtilé tradice svého společenství”, píše dále Svatý otec, “dosvědčujete moc evangelia, která zdokonaluje a pročišťuje každou společnosti, čímž se plní nejsvětější Boží vůle”. Polský papež totiž ve své tehdejší promluvě zdůraznil, že “evangelium mluví všemi jazyky. Cení si všech kultur a pojímá je do sebe. Podporuje to, co je v nich lidské a, pokud je to nutné, nadále tyto hodnoty tříbí”. Svatý Jan Pavel II. zároveň už před třiceti lety odsoudil zlovůli evropských kolonizátorů, kteří vyvlastnili půdu Austrálců, protože ji považovali za “zemi nikoho”. Tento princip vyvrátil Nejvyšší australský soud vynesením průlomového rozsudku v roce 1991. V červnu loňského roku tak, po téměř čtyřicetiletém zápasu, domorodci etnika Larrakia vyzískali zpět svá původní území o rozloze 52 tisíc hektarů, která leží v Severním teritoriu poblíž města Darwin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.