Papež: Mafie zabíjí každého, kdo se staví proti drogovému otroctví

24.11.2016 

Drogová závislost je novodobým otroctvím, které zraňuje člověka i společnost, řekl dnes dopoledne papež František účastníkům mezinárodního setkání, které na toto téma zorganizovala Papežská akademie věd. Do jejího sídla ve Vatikánských zahradách se sjelo zhruba šedesát zástupců různých oborů, aby diskutovali o jevu, který se ve světě týká nejméně 250 milionů lidí. Papež je povzbudil, aby ve své práci nikdy neztráceli ze zřetele člověka:

“Každý narkoman má svůj osobní příběh, který je třeba vyslechnout, pochopit, milovat a nakolik je to možné uzdravit a očistit. Nesmíme podlehnout nespravedlivé klasifikaci těchto lidí jakožto předmětů či nefunkčních trosek, protože každý člověk má svou důstojnost, kterou je třeba ctít, abychom jej mohli navrátit do života.“

V souvislosti s potíráním narkoobchodu a organizovaného zločinu, papež vyzval ke kontrole korupčního oběhu a praní špinavých peněz, počínaje překupnictvím drog v malém až k sofistikovaným systémům uhnízděných v bankách a finančním kapitálu.

“Když totiž hledáme distribuční sítě, narazíme vždy na slovo o pěti písmenech : MAFIE. A ta zabíjí každého, kdo se staví proti drogovému otroctví.“

Nejlepší prevencí je proto celistvá lidská formace, aby lidé získávali nástroje k rozlišování, doporučil Svatý otec a položil důraz na vzdělání, sociální programy a podporu rodiny.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.