Vietnamský prezident u papeže

24.11.2016 

Oficiální návštěvu u Svatého stolce vykonal ve středu večer, tedy o vigilii liturgické památky sv. Ondřeje Dung-Laca a druhů, prezident Vietnamské socialistické republiky, pan Tran Dai Quang. Jak informuje vatikánské tiskové prohlášení, soukromá schůzka s papežem Františkem proběhla v srdečné atmosféře. Obě strany poukázaly na vzájemné kladné vztahy a dobrou spolupráci mezi katolickou církví a vientamskou republikou v různých společenských oblastech. V oficiálním prohlášení se zároveň mluví o „společném duchu dialogu a neustálém hledání co nejvhodnějších nástrojů“, které by přispívaly k dalšímu rozvoji vatikánsko-vietnamských vztahů.

Svatý stolec a Vietnamská socialistická republika dosud nenavázaly plné diplomatické vztahy, nicméně od devadesátých let lze pozorovat jisté sbližování. Přispívají k němu pravidelná setkání vietnamské a vatikánské delegace, z nichž poslední se konalo letos v říjnu. V červnu roku 2010 došlo k významnému pokroku – papež mohl jmenovat svého nesídelního vyslance pro Vietnam, kterým se stal mons. Leopoldo Girelli, apoštolský nuncius v Singapuru, který je zároveň apoštolským delegátem v Malajsii a Bruneji. Vatikánský sekretář pro vztahy se státy, mons. Richard Gallagher, hodnotí včerejší návštěvu vietnamského prezidenta veskrze pozitivně:

“Myslím, že je součástí dlouhodobé cesty, po které se již mnoho let ubíráme. Vyměňujeme si deklarace, týkající se otázek společného zájmu a také církevních záležitostí. Projevili jsme uspokojení nad přípravou nového zákona o náboženských otázkách ve Vietnamu, která probíhala za účasti tamní biskupské konference. Také to je dobré znamení. Samozřejmě se občas vyskytnou obtíže, problémy a napětí, jako ve všech diplomatických vztazích, ale nyní jsme schopni o nich diskutovat a udržovat stálý dialog.“

Uvedl arcibiskup Richard Gallagher na okraj včerejší audience s vietnamským prezidentem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.