Zveřejněna témata Světových dní mládeže 2017-2019

22.11.2016 

Nově vytvořený papežský Úřad pro laiky, rodinu a život zveřejnil témata tří příštích Světových dnů mládeže. Jak upřesňuje oficiální prohlášení, jejich motta zvolil papež František pro následující tři léta a jejich vyvrcholením bude Světový den mládeže v Panamě v roce 2019.
Všechna jsou vzata z 1. kapitoly Lukášova evangelia a odkazují k P. Marii: Téma pro 32. Světový den mládeže, který se slaví v příštím roce, zní „Veliké věci mi učinil ten, který je mocný“ (Lk 1,49); Pro 33. SDM v roce 2018 pak „Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha“ (Lk 1,30) a konečně panamské setkání v roce 2019 se ponese v duchu Mariina přitakání: „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“(Lk1,38)

Duchovní cesta, kterou papež František předkládá, navazuje na reflexi posledních tří Světových dní mládeže, zaměřených na blahoslavenství. Jak víme, o Marii je řečeno, že ji budou blahoslavit všechna pokolení (srov. Lk 1,49). Také při setkání s dobrovolníky setkání mládeže v Krakově papež poukazoval na postoj Ježíšovy matky a dával ji za vzor k následování. V improvizované promluvě pak pobízel mladé, aby uchovávali paměť minulosti, projevovali odvahu v přítomnosti a měli naději a sami byli nadějí pro budoucnost. Trojice ohlášených témat tedy vyznačují duchovní cestu příštích setkání mládeže v silně mariánském duchu a zároveň odkazují k cestě mladých od minulosti (2017), přes přítomnost (2018) k budoucnosti (2019), která má být oživována trojicí teologických ctností: vírou, nadějí a láskou.

Oficiální sdělení Úřadu pro laiky, rodinu a život poukazuje také na zřejmou souhru témat předložených mladým lidem se zaměřením příští biskupské synody, nadepsané: Mladí, víra a rozlišování povolání.

Na fotce záběr ze Světového setkání mládeže v Krakově.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.