Maďarský ministr zahraničí hovořil ve Vatikánu o migraci do EU

14.11.2016 

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se minulý pátek (11. listopadu) setkal se svým vatikánským protějškem, arcibiskupem Paulem Gallagherem (foto). V centru jejich rozhovorů byla otázka přistěhovalců a ochrany pronásledovaných křesťanů. Během setkání jsem zdůraznil, že Svatý stolec může počítat s Maďarskem, pokud jde o ochranu křesťanských komunit, řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas maďarský ministr Szijjártó:

Jedním z hlavních bodů a zaměření naší zahraniční politiky je ochrana dkřesťanských komunit o celém světě a boj proti pronásledování křesťanů. Informoval jsem arcibiskupa Gallaghera o nově ustanoveném státním sekretariátu, který monitoruje protikřesťanská pronásledování. Zdůraznil jsem, že neakceptujeme představu, podle níž protikřestanské zaměření je jakýmsi přijatelným druhem diskriminace, protože tak tomu není.

Říká maďarský ministr zahraničí. Na dotaz jak je v Maďarsku příjímán papežův postoj k migraci odpověděl:

Bylo by velmi nevhodné, kdybych komentoval slova Svatého otce, ale mohu říci, že podle mého přesvědčení je evropský přístup k migraci velmi špatný a pro Evropu škodlivý. Náš postoj je takový, že namísto povzbuzování stále dalších lidí k příchodu do Evropy bychom měli zesílit tlak na Evropskou unii. Neneseme odpovědnost za pomáhání těmto lidem v příchodu do Evropy, ale může být naší odpovědností pomáhat jim zůstat co nejblíže svým domovům, tak aby se byli schopni podílet na obnově svých zemích po překonání krizí a nastolení míru. Stát je státem proto, že má hranice. A má-li hranice, musí být schopen je hájit. A musíme je hájit zejména tehdy, je-li v sázce naše identita a narůstají obavy z teroru. Myslím si, že takto nekontrolovaná a neregulovaná masová migrace představuje ohrožení pro křesťanskou identitu Evropy, kterou musíme chránit. Takto nekontrolovaná a neregulovaná masová vlna migrace představuje velkou teroristickou hrozbu, protože tento příliv nabízí příležitost teroristickým organizacím k posílání svých členů a bojovníků do Evropské Unie. Proto se musíme chránit a musíme být schopni chránit naše hranice. Zároveň ty země, které leží v blízkosti oblastí válečných konfliktů jako je Jordánsko, Libanon, Turecko či irácký Kurdistán, si skutečně zasluhují naši finanční podporu. Musíme jim pomáhat a zajistit, aby byly schopny pečovat o uprchlíky rovněž v budoucnosti.

řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó po své návštěvě ve Vatikánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.