Kardinál Parolin: Doufejme, že se situace ubírá dobrým směrem

14.11.2016 

Perspektivám křesťanů na Blízkém východě se věnovalo sympózium na Papežském východním institutu v Římě (foto). Konference zároveń zahájila oslavy 100. výročí existence této instituce, kterou v roce 1917 založil papež Benedikt XV.
Porážka tzv. kalifátu, tedy samozvaného Islámského státu, je podmínkou návratu křesťanů do svých domovských oblastí. Od osvobození vesnic na severovýchodně Sýrie a vyhnání džihádistů z Mosulu si slibují konec války, vysvětluje vatikánský státní sekretář Pietro Parolin:

Doufejme, že se situace ubírá dobrým směrem a že dojde nejprve k uzavření příměří a posléze k ukončení války a k mírové dohodě o řešení konfliktu. Svatý stolec vždy usiloval o tuto cestu, o to, aby se strany konfliktu sešly a snažily se najít východisko. V tom vidíme naději. Doufáme také, že se vytvoří nové mezinárodní scénáře, v souvislosti se zvolením nového prezidenta Spojených států amerických, které poslouží tomuto cíli. Doufáme, že toto řešení bude brát v potaz rovněž křesťany, totiž umožní jim, aby zůstali občany své oblasti a své země plnohodnotým způsobem, měli rovnou příležitost podílet se na budování společnosti a byli vnímáni jako její součást.

Přestože z Iráku přicházejí povzbudivé zprávy o návratu prvních obyvatel do vesnic na Ninivské planině, většina tamních křesťanů prozatím zůstává v uprchlických táborech v iráckém Kurdistánu. Drama syrského Aleppa se stále ještě rozehrává. Apoštolský administrátor latinského patriarchátu v Jeruzalémě arcibiskup Pizzaballa nicméně připomíná velkou vlnu solidarity mezi křesťany ve Svaté zemi.

Nenajdete křesťana, který by nemluvil o svých bratřích v Sýrii a v Iráku. Vidět tuto solidaritu je velmi krásné. Všechny křesťanské komunity se snaží vyjádřit jim blízkost také konkrétním způsobem, sbírkami a modlitebním bděním. Obdivují svědectví, které vydávají, a cítí se jím být povzbuzeni. Uprostřed mnoha problémů Svaté země toto svědectví křesťanů v Sýrii a Iráku povzbuzuje a dodává sílu místním křesťanům. Stejně jako na celém Blízkém východě, také ve Svaté zemi, v Izraeli a v Palestině, dochází k projevům extrémismu, které jsou znepokojující, protože nejsou už pouze epizodické, čas od času, jak tomu bývalo kdysi, ale nabývají ideologický směr. Mám však za to a domnívám se, že je ještě čas kontrolovat tuto situaci, která se na jiných místech Blízkého východu vymkla kontrole,
řekl Vatikánskému rozhlasu apoštolský administrátor Jeruzalémského patriarchátu, arcibiskup Pizzaballa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.