Svatý otec: Ježíš ví, že s lidskou potřebou jistot vždycky někdo spekuluje

13.11.2016 

Na Svatopetrském náměstí se kolem poledne za slunného počasí sešlo na 60 tisíc lidí k pravidelné papežově promluvě před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval dnešní evangelium (Lk 21,5-19), ve kterém Ježíš poukazuje na zničení Jeruzalémského chrámu, pomíjivost světa a konec dějin. Petrův nástupce v samotném závěru svojí promluvy řekl:

Ježíš nás v evangeliu vybízí, abychom měli velmi pevně na mysli i v srdci jistotu, že Bůh naše dějiny řídí a zná poslední konec věcí a událostí. Před tímto milosrdným pohledem Pánovým se odvíjejí dějiny v jejich nejistém plynutí a ve spleti dobrého i zlého. Vše, co se děje, však trvá v Něm; náš život nemůže zmizet, protože je v Jeho rukou. Prosme Pannu Marii, aby nám uprostřed radostných i smutných událostí tohoto světa pomohla uchovávat pevnou naději věčnosti a Božího království. Prosme Pannu Marii, aby nám pomohla do hloubi chápat pravdu, že Bůh svoje děti nikdy neopustí!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před mariánskou modlitbou Anděl Páně je ZDE

Po své hlavní promluvě obrátil papež František pozornost nejprve k jednomu významnému restaurátorskému počinu týkajícímu umělecké výzdoby vatikánské baziliky:

Tento týden byl vrácen zbožné úctě věřících nejstarší dřevěný kříž Baziliky sv. Petra, který pochází ze 14. století. Důkladná restaurátorská práce mu vrátila zpět starobylou krásu a bude umístěn v kapli Nejsvětější svátosti na památku Svatého roku Milosrdenství.

Potom římský biskup zaměřil pozornost na Itálii:

Na dnešek připadá v Itálii tradiční Den díkůvzdání za plody země a lidské práce. Připojuji se k biskupům s přáním, aby byla matka země vždycky udržitelně kultivována. Církev se sympatiemi a uznáním stojí po boku zemědělskému světu a vybízí, aby se nezapomínalo na ty, kterým v různých částech světa chybějí základní dobra jako potraviny a voda.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.