Farář z Nursie: v lidech se probouzí zrno víry

12.11.2016 

Do Nursie těžce zasažené zemětřesením na konci října se včera vypravil předseda Caritas Internationalis, filipínský kardinál Luis Antonio Tagle. Navštívil uzavřené centrum města a pomodlil se před troskami Baziliky sv. Benedikta a konkatedrály P. Marie. Jménem mezinárodní charity i filipínských katolíků vyjádřil blízkost a solidaritu postiženému obyvatelstvu:

„Jako křesťané jsme povoláni na prvním místě obnovit komunitu, vrátit lidem důvěru, obejmout, pohladit a vyslechnout ty, kdo o všechno přišli, a obnovit mezi lidmi solidaritu, charitu a vlídnost. Pak budeme přemýšlet o rekonstrukci kamenných zdí.“ řekl kardinál Tagle.

Mezi místními obyvateli panuje ještě strach, prožíváme zmatek a cítíme se dezorientováni, řekl Vatikánskému rozhlasu místní farář P. Marco Rufini. Vypráví, že v provizorních stanech se sešla velmi různorodá společnost, protože mnozí odjeli k příbuzným a známým. Jak ale dodává, v krajních situacích, se v lidech probouzejí zárodky víry, zaseté někdy i velmi dávno. Hovoří farář z Nursie, o. Rufini:

„Paradoxně v situacích jako je tato, jako by zrno zaseté během života a zasunuté v osobním příběhu lidí, nacházelo příznivé podmínky k růstu a přináší plody. Lidé nám jdou příkladem. My někdy máme svá kritéria, podle nichž soudíme život z víry různých lidí, ale naštěstí, doufám, Věčný otec má jiná... Nyní vychází najevo, že v hloubi člověka je podstata, v níž je to základní a kde spočívá také vztah k Bohu. A i když jej prožívají různě, je to cosi zakořeněného a hlubokého. Přestože mnoho lidí na místě nezůstalo, všiml jsem si, že na nedělní mši přišli ti, kdo se jí obvykle neúčastnili. Není to tím, že by je k tomu přiměl strach této chvíle, ale probudil se v nich smysl víry, který byl ukryt a v této situaci silně vystoupil na povrch.“

Farář z Nursie dodává, že lidé by si přáli zůstat ve svém městě, potíž je v tom, že k tomu musejí mít možnost, totiž důstojné bydlení. I kdyby otevřeli školy, není možné žít s dětmi ve stanu, v karavanu nebo ve velkých hangárech, dodává. „Myslím, že je to jedna z příležitostí, kdy je potřeba chránit rodinu...“ – říká farář z Nursie, P. Marco Rufini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.