V ekologii jde Svatému stolci o etický rozměr a sociální spravedlnost

9.11.2016 

V marockém Marrákéši začala 22. konference Spojených národů o změně klimatu. Jejím úkolem je upřesnit loňskou dohodu z Paříže, která si klade za cíl snížit nárůst teplot tak, aby nepřekračovaly dva stupně ve srovnání s teplotami z předindustriálního období.
Probíhajícího setkání se účastní 196 zemí, včetně 30 hlav států a pracovníci vládních i nevládních organizací, které mají tyto otázky ve své agendě. (Českou republiku reprezentuje ministr životního prostředí Richard Brabec). Své zástupce vyslal na konferenci také Svatý stolec. O jeho roli mluví v rozhovoru s Vatikánským rozhlasem Tebaldo Vinciguerra z Papežské rady Iustitia et Pax:

„Svatý stolec doprovází tyto práce se zájmem a vstřícností. Jeho příspěvek během 21. konference v Paříži se velmi výrazně zakládal na doporučeních obsažených v encyklice Laudato si´. Nejde nám ani tolik o technické záležitosti – kolik stupňů Celsia, odkud brát finanční prostředky apod. – jako spíše o etický rozměr, rozměr sociální spravedlnosti. Jde o angažovanost, která leží na srdci Svatému stolci a která se konkretizuje například v poctivé rekvalifikaci pracovníků. Nemá docházet například k pouhému rušení pracovních míst na nejvíce znečištěných místech, ale také k vytváření nových jinde. Pokud jde o zaměření na mezigenerační solidaritu a spravedlnost, jde tu rovněž o to, jaký svět zanecháme příštím generacím. Laudato si´ je nepochybně prvkem, který má vliv na jednotlivé vlády, společnost i na soukromé osoby. Víme, že mnoho firem, včetně některých velkých mezinárodních, se touto encyklikou inspirovalo. Její vliv zcela jistě potrvá ještě dlouhou dobu,
řekl Vatikánskému rozhlasu Tebaldo Vinciguerra.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.