Papež k dvacátému výročí argentinské stanice Radia Maria

9.11.2016 

Radio Maria jakýmsi způsobem zajišťuje Ježíšovu přítomnost prostřednictvím Matky – řekl papež František ve videoposelství u příležitosti 20. výročí založení argentinské verze Radia Maria a časopisu Periódico Encuentro. František v úvodu připomíná úspěchy této rozhlasové stanice:

„Radio Maria je ze své podstaty plodné, je efektivním prostředkem komunikace. Poukazuje na to už jeho název: Maria, Ta, z níž se narodil Ježíš. Je to rozhlas, který jakýmsi způsobem zajišťuje Ježíšovu přítomnost prostřednictvím Matky. Náš Bůh chtěl mít Matku. Když nějaký křesťan nechce mít Matku, stává se sirotkem, je křesťanem a zároveň jím není,“ řekl Svatý otec.

František opět varoval před existenciálním nominalismem, totiž přesvědčením, že to, co se říká existuje, že postačí slova bez činů. Tento postoj vyčítal Ježíš farizeům.

„Někdo může mluvit velmi mnoho, ale nevybízet tak k činům. Když někdo pouze mluví a neponouká posluchače k činnosti, mluví nominalisticky. Nerozsévá, pouze mluví. Média však musejí rozsévat, a to nejen katolická média, ale všechna. Rozsévat pravdu, dobro a krásu. A pokud některé sdělovací prostředky nerozsévají pravdu, rozsévají polopravdy, dezinformují, nebo říkají pouze částečnou a nikoli celou pravdu. Takové informování je zlé a působí velké škody. Pokud některý ze sdělovacích prostředků nerozsévá dobro, pak ničí, očerňuje, pomlouvá a nedovoluje dobrému zrnu, aby rostlo. Pokud média nerozsévají krásu, uchylují se k vulgárnosti a směšnosti, aby si zajistila sledovanost,“ řekl Svatý otec.

Na závěr František popřál Radiu Maria, aby nadále rozsévalo pravdu, dobro a krásu.
Papežské poselství bylo vysíláno 8. listopadu, na který připadá 20. výročí založení argentinské odnože zmíněné rozhlasové stanice, ale natočeno bylo už 15. října. Slova Svatého otce tedy nemají nic společného s mediálním očerňováním italského Radia Maria, po té, co v minulém týdnu na vlnách tohoto rozhlasu dominikánský teolog o. Giovanni Cavalcoli připomněl, že z teologického hlediska jsou přírodní katastrofy, jako zemětřesení, důsledkem dědičného hříchu, a proto je možné považovat je za apel na svědomí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.