Papež: Jsme vystaveni přehnanému zdůrazňování spravedlnosti

9.11.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes ráno sešlo asi 40 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. V jejím úvodu byla přečtena pasáž z Markova evangelia (Mk 1,30-34) o uzdravení tchyně apoštola Petra. V následné katechezi pak papež František komentoval další ze skutků tělesného milosrdenství, totiž navštěvování nemocných a vězněných. O navštěvování vězňů papež mimo jiné řekl:

Navštěvovat vězně je skutek milosrdenství, který má zejména dnes zvláštní hodnotu vzhledem k různým formám přehnaného zdůrazňování spravedlnosti, jemuž jsme vystavováni. Nikdo ať tedy neukazuje na nikoho prstem. Všichni se stávejme nástroji milosrdenství a zaujímejme postoje sdílení a úcty. Myslím často na vězněné... často na ně myslím a nosím je v srdci. Ptám se, co je přivedlo ke spáchání zločinu a jak mohli podlehnout různým jeho formám. Přece však vedle těchto myšlenek cítím, že všichni potřebují blízkost a jemnocit, protože Boží milosrdenství koná zázraky. Kolik jen slz jsem viděl stékat po tvářích vězňů, kteří možná nikdy v životě neplakali, a to pouze proto, že se cítili přijati a milováni.

Katechezi pak ukončil shrnutím týkajícím se obou těchto skutků - návštěvování nemocných i vězněných:

Tyto skutky milosrdenství jsou staré a přece vždy aktuální. Ježíš zanechal všeho, aby šel navštívit Petrovu tchýni; je to starobylý skutek milosrdné lásky, který prokázal Ježíš. Neupadejme do lhostejnosti, ale stávejme se nástroji Božího milosrdenství. Všichni můžeme být nástroji Božího milosrdenství a prospěje to více nám než těm druhým, protože milosrdenství prokazované skutkem, slovem a návštěvou navrací radost a důstojnost každému, kdo ji pozbyl.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.