Zpovědnice je jako mateřské lůno

9.11.2016 

„Nebát se odpouštět“ ( Luis Dri, Non avere paura di perdonare, sestavili Andrea Tornielli, Alver Metalli, ed. RaiEri 2016 ) – pod tímto titulem nedávno vstoupilo do italských knihkupectví vyprávění o argentinském knězi, o. Luisovi Dri, a jeho životě stráveném ve zpovědnici. Kniha je přepisem dlouhého rozhovoru, který s devětaosmdesátiletým kapucínem vedli dva italští novináři. Papež František opakovaně dával buenosaireského zpovědníka za vzor kněžím své nynější, římské, diecéze, a proto není divu, že knihu opatřil předmluvou.

Boží něha, píše v ní papež František, je jedinou silou, která je s to dobýt lidská srdce. To, co okouzluje a přitahuje, co dokáže obměkčit a zvítězit, láme pouta a osvobozuje, není tlak prostředků či tvrdost zákona, nýbrž všemohoucí slabost božské lásky, neodolatelná touha její něhy a nezvratitelný příslib jejího milosrdenství. Svatý otec tento pojem přibližuje na obrazu ženského lůna, které nově tvoří:

„Objetí a přítomnost milosrdného Boha, který k nám skrze kněze přistupuje, proměňuje zpovědnici v mateřský klín. Pro nás, ubohé hříšníky, kteří se cítíme jako vydědění sirotci, je to domov“. Nejen penitent, ale také zpovědník má vnímat svou hříšnost, podotýká papež: „Být dobrým zpovědníkem není výsledek odborného kurzu. Musíme nejprve sami uznat svou hříšnost, prosit o přijetí, opětovné pozvednutí, odpuštění, záplavu milosrdenství. Musíme se sami dát vést Ježíšem a také Marií – dát se přikrýt jejím pláštěm. Musíme být schopni plakat nad svými hříchy a také nad hříchy člověka, který se zpovídá“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.