Bojovat s terorismem i s jeho kořeny

30.9.2004 

Válka v Iráku, izraelsko-palestinský konflikt a konflikty v Africe, mezinárodní terorismus a právo na život, byly tématy včerejšího příspěvku arcibiskupa Giovanni Lajola, vatikánský sekretář pro vztahy se státy, na plenární zasedání Organizace spojených národů.

Šéf vatikánské diplomacie vyzdvihl nutnost nalézt trvalé řešení problému bídy a umožnit rozvoj všem národům. Tomu by mohla pomoci pružnější a spravedlivější koncepce světového obchodního systému a snížení zahraničního dluhu nejchudších zemí. Arcibiskup Lajolo apeloval na zpřístupnění výsledků vědeckým bádání a nových technologií sloužících ochraně lidského života a zdraví. V souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem zdůraznil, že nezbytnou podmínkou spravedlivého rozvoje je vzájemné odpuštění, které vyžaduje více odvahy než užití zbraní.

Apoštolský stolec je přesvědčen o nutnosti podpořit dočasnou iráckou vládu. Vatikán je znepokojen rovněž krvavými konflikty v Africe. Země tohoto kontinentu potřebují aktivní solidaritu ze strany mezinárodního společenství. Arcibiskup Lajolo dále vyjádřil přesvědčení, že nad terorismem není možné zvítězit jednostrannou intervencí. Nutná je angažovanost na mnoha úrovních. Přitom je třeba respektovat práva národů na sebeurčení. Vedle likvidace teroristických základen je nutné rozvinout dlouhodobou činnost, vedoucí k vykořenění politických, společenských a náboženských příčin terorismu. Arcibiskup Lajolo zdůraznil, že lidstvo potřebuje větší míru organizace na mezinárodní platformě. Vyslovil se za ulehčení možností OSN zasahovat v případě mezinárodních krizí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.