Svatý stolec: Jeruzalém je duchovním dědictvím tří náboženství

8.11.2016 

Svatý stolec považuje Jeruzalém za duchovní dědictví tří monoteistických náboženství: judaismu, křesťanství a islámu. Proto podporuje takové řešení otázky tohoto města, které zajistí svobodu svědomí a vyznání všem jeho obyvatelům a přístup na Svatá místa věřícím všech náboženství a národností. V newyorském sídle OSN to připomněl stálý vatikánský pozorovatel při této organizaci během setkání věnovaného pomoci palestinským uprchlíkům na Blízkém východě.

Arcibiskup Bernardito Auza prohlásil, že situace více než 5 milionů Palestinců, kteří stále potřebují humanitární pomoc, není přijatelná. Za zločin označil ničení jejich škol a zdravotních středisek. Upozornil, že pomoc pro palestinské vysídlence v rámci Agendy Spojených národů pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNTWA) zahrnuje oblasti, kde jsou křesťané přítomni dva tisíce let a spolu s ostatními skupinami regionu vytvářejí jeho kulturu a historii. Přestože jejich počet v poslední době velmi poklesl, také oni jsou mezi palestinskými uprchlíky.
Stálý pozorovatel Svatého stolce v OSN připomněl, že různé instituce a organizace katolické církve podporují vysídlence a uprchlíky v oblasti vzdělání, zdravotních služeb a sociální pomoci. Činí tak díky štědrým dárcům z celého světa. Arcibiskup Auza vyjádřil také uznání obyvatelům Libanonu a Jordánska za pohostinství, které prokazují uprchlíkům jak palestinským, tak i těm, kteří přicházejí z Iráku a Sýrie. Vybídl k mírovým rozhovorům o problémech Blízkého východu a zdůraznil, že vojenské řešení či podpora valčících stran by pouze zvyšovali počty civilních obětí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.