Papež: Obchodování s lidmi počítá s lhostejností a komplicitou

7.11.2016 

„Když se dnes mluví o obchodování s lidmi za účelem prostituce, pozornost se vždy soustředí na ženu, která je označována za oběť sexuálního vykořisťování. Jistě, je to oběť, avšak oběť mužské vášně, protože za každou prostitutkou jsou desítky klientů, kteří ji použijí a pak odhodí. Mezi klienty jsou takzvaně slušní lidé, otcové rodin, úředníci v obleku s kravatou“, uvedla nigerijská řeholnice, sestra Monica Chikwe, při prezentaci sítě Renate (Religious in Europe Networking against trafficking and exploitation). Druhé setkání řeholnic, které se v rámci tohoto sdružení v Evropě věnují zejména ženám na ulici, se v těchto dnech koná v Římě (6.-12.11.). Dnes jeho účastníky přijal papež František.

”Jednou z nejbolestnějších otevřených ran našeho světa je obchodování s lidmi. Je to moderní forma otroctví, která v mnoha našich bratrech a sestrách hanobí lidskou důstojnost, jež je Božím darem. Je to zločin proti lidskosti.

Papež uznal, že vážnost a rozšíření tohoto jevu již bylo dostatečně prozkoumáno, avšak tyto údaje se dosud nedostaly do širšího všeobecného povědomí. Zejména však při jeho potírání schází koordinované úsilí vlád, soudů a zákonodárců, kteří nespolupracují se sociálními operátory.

”Jak dobře víte, tato osvětová, výchovná a koordinační práce naráží na jistou lhostejnost a dokonce komplicitu. Ve chvíli, kdy se silné ekonomické zájmy a kriminální sítě dávají do práce, mnozí raději odvracejí zrak.”

Papež řeholnicím poděkoval za zvyšování sociálního povědomí o zneužívání žen a dětí. Především ale vyzdvihl jejich věrné svědectví o evangelním milosrdenství, když se věnují resocializaci obětí.

”Zvláště myslím na přínos žen, které doprovázejí jiné ženy a děti na hluboké a osobní cestě uzdravení a opětovné integraci.”

Řekl papež František v závěru dnešní audience pro sdružení Renate, jehož členové se v Římě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.