O. Samir: je třeba klást kategorické podmínky muslimským přistěhovalcům

4.11.2016 

Islám je reformovatelný, v současnosti však reformy blokuje Saúdská Arábie – říká prof. Samir Khalil Samir SJ, jeden z nejvýznamnějších islamologů katolické církve. Připomíná, že ačkoli v muslimském světě nenajdeme protějšek papeže, v každé islámské zemi existují kompetentní duchovní představitelé. Stačilo by například, aby káhirská univerzita Al Azhar vydala příslušné směrnice a všichni egyptští imámové by je museli následovat.

Egyptský jezuita připomíná, že islám během svých dějin prošel reformami interpretace Koránu. V posledních padesáti letech se však muslimský svět ocitl pod silným vlivem Saúdské Arábie, která díky svým ohromným finančním rezervám vnucuje vlastní radikální interpretaci islámu v podobě tzv. wahhábismu. O. Samir vzpomíná, že ještě v 60. letech v Káhiře nosilo hidžáb jen velmi málo žen. Dnes ho v některých čtvrtích musejí nosit dokonce i křesťanky. Když přijede velký imám Al-Azhar do Grozného, dovolí si wahhábismus odsoudit, ale v Egyptě je potichu, protože musí počítat s mocným vlivem Saúdské Arábie. Připomíná, že jediné dva laické státy muslimského světa, totiž Sýrie a Irák, byly zničeny pod záminkou války s diktaturou, jako by v jiných arabských zemích diktatury nebyly.

Vzhledem k situaci, v níž se islám v současné době nachází, považuje o. Samir za velmi důležité, aby evropské země kategoricky kladly podmínky muslimským přistěhovalcům, kteří do Evropy přicházejí. „Pokud od nich nebudete vyžadovat respektování svých práv, včetně svobody svědomí, ublížíte jim i sobě,“ zdůrazňuje prorektor Papežského východního institutu. Je přesvědčen, že podoba islámu v Evropě bude do značné míry záležet na postoji Evropanů.

P. Samir připouští, že otevřenost pro uprchlíky je povinností, varuje ovšem, že nemůže být bezmezná. Nebytné je proto vyloučit příčiny migrace. Islámský extrémismu podle něj vzniká z chybného učení islámu. Pokud dnes máme imámy, kteří učí například, že žena je horší než muž (Korán 2,28 a 4,34) nebo že muž má právo svou ženu bít, pokud jí nezpůsobí trvalé zranění (Korán 4,34), nelze se divit, že se může objevit něco takového jako Islámský stát – říká egyptský islamolog v rozhovoru pro italský týdeník Il Tempo.

Podotýká rovněž, že v posledních letech se v souvislosti se změnami v západní kultuře změnilo také vnímání křesťanů ze strany muslimů. Donedávna je chápali jako nedokonalé věřící, které islám může tolerovat, pod podmínkou, že se pokoří a budou platit zvláštní daň. Vzhledem k tomu, co se děje na Západě, muslimové začínají vnímat křesťany jako nevěřící, které je dovoleno vyhnat nebo zabít. A to tím spíše, že antagonismy v islámském světě neustále sílí. Pro Saúdskou Arábii, Katar nebo Turecko jsou nevěřící dokonce už i šíité, a proto financují války proti nim. Nejsou pro ně totiž skutečnými muslimy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.